Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 11 april

Leeuwarden, 11-04-2007 o Politieberichten van dinsdag 10 april 07.00 uur t/m woensdag 11 april 07.00 uur

Zuidwest Fryslân: politie en partners pakken met succes rallyvissen aan
De politie Fryslân heeft in de maanden januari tot en met maart op elf zaterdagen gerichte rallyvisserijcontroles uitgevoerd. De politie deed de controles samen met zeven hengelsportverenigingen, die 28 keer een controleur leverden. De politie leverde 47 keer een controleur. In totaal werden zn 420 rallyvissers gecontroleerd en er werden 1075 vissen inbeslaggenomen. Dit leverde in totaal 35 keer een proces-verbaal op. De volgende strafbare feiten werden geconstateerd: 16 keer proces-verbaal in verband met te veel vis (in Fryslân mag je op, aan en/of nabij enig viswater niet meer dan 30 dode
zoetwatervissen groter dat 15 cm voorhanden hebben), zeven keer proces-verbaal voor dierenkwelling (levende vis in een zak), zes keer proces-verbaal voor de vispas (vissen zonder vispas van HSV die behoren bij federatie Fryslân) en zesmaal voor het vissen met levend aas.

Effecten
De eerste controles leverden qua aantal vissers en overtredingen het meeste resultaat op. Al vrij snel daarna kregen de vissers in de gaten dat het de politie en de hengelsport in Fryslân ernst was en koos men duidelijk voor een humanere manier van vissen. Veel rallyvissers gingen over op het zogenaamde vissen met ringen, waarbij de gevangen vis na meting weer teruggezet werd in het water. Ook werd de vis na vangst eerst bewaard in een leefnet en gedurende of na de wedstrijd gemeten cq gewogen en teruggezet in het water.
De laatste controlezaterdagen kregen de controleurs regelmatig de opmerking: Zijn jullie er al weer. Er werden toen geen overtredingen meer vastgesteld.

Achtergrond
De rallyvisserij in Fryslân vormt al jaren een groot probleem in de provincie Fryslân. Rallyvisserij kenmerkt zich door de grote verplaatsbaarheid van de hengelaars. Daar een deel van de rallyvisser zich ook schuldig maakt aan artikel 36 van de Gezondheid en Welzijnswet dieren, door de gevangen vis levend in een droge plastic zak te gooien, zorgt dit voor de nodige irritatie bij de plaatselijke bevolking. In overleg met zeven hengelsportverenigingen is besloten om in het voorjaar van 2007 een intensieve controle uit te voeren op deze rallyvissers.

Dokkum: politie houdt verdachten aan voor inbraken en heling De politie heeft een onderzoek naar diverse woning- en
bedrijfsinbraken in Ferwerderadiel en Dongeradeel afgerond. Tijdens het onderzoek werden twee mannen van 31 en 35 jaar uit Dokkum en een man van 26 jaar uit Holwerd aangehouden op verdenking van inbraak en heling.

Naar aanleiding van een tip over gestolen goederen startte de politie een onderzoek. Tijdens het onderzoek werden er eind maart twee huiszoekingen in woningen in Holwerd en Dokkum verricht. Daarbij werden meerdere goederen, waaronder scooters, computers, vishengels, autoradios, gereedschap en een flatscreen, aangetroffen. Alle goederen werden inbeslaggenomen omdat er een vermoeden bestond dat ze van diefstal afkomstig waren. De bewoners, de 26-jarige Holwerder en de 35-jarige Dokkumer, werden aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Tijdens het vervolgonderzoek bleek dat het tweetal hulp had gehad van een 31-jarige inwoner van Dokkum. Ook hij werd aangehouden en ingesloten. De drie verdachten bekenden na verhoor dat ze over een periode van enkele maanden zich schuldig hadden gemaakt aan diverse woning- en bedrijfsinbraken, inbraken in scholen en in autos en van diefstal van scooters/brommers in de gemeente Dongeradeel en Ferwerderadiel. De politie heeft een deel van de goederen aangetroffen en een ander deel was reeds doorverkocht.

De drie verdachten zijn op dinsdag 3 april voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn in bewaring gesteld. De politie probeert de komende weken via reeds gedane aangiftes de rechtmatige eigenaren van de inbeslaggenomen goederen te achterhalen.

De Blesse: inbraak in bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Konijnenbergen. Tussen donderdagmiddag 5 april en dinsdagochtend kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de bedrijfshal werden diverse gereedschappen, waaronder een aantal slijptollen, weggenomen. Namens het bedrijf deed een 55-jarige inwoner van Wolvega aangifte.

Koudum: bouwkeet opengebroken
De politie stelt een onderzoek in naar het openbreken van een bouwkeet op een bouwterrein aan de Douwe van Epemastraat, waarbij een aantal gereedschappen werden weggenomen. Tussen vrijdagmiddag 6 april en dinsdagochtend kwam men op het terrein door het verbreken van een toegangshek. Namens het bouwbedrijf deed een 50-jarige inwoner van Rotsterhaule aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Carel van Manderstraat. Tussen donderdagmiddag 5 april en dinsdagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een aantal CV-ketels weggenomen. Deze ketels worden gebruikt voor de renovatie van woningen in de straat. Namens het bouwbedrijf deed een 25-jarige inwoner van Wier aangifte.

Haskerhorne: controle sluipverkeer
De politie heeft dinsdagochtend van 07.15 uur tot 09.00 uur een controle gehouden op de Lange Ekers naar aanleiding van klachten over sluipverkeer. Tijdens de controle werden 40 automobilisten bekeurd omdat ze de geslotenverklaring negeerden. Veel bestuurders verklaarden dat ze het oponthoud rond het verkeersplein bij Joure probeerden te omzeilen. Slecht enkele bestuurders konden aannemelijk maken dat ze tot het bestemmingsverkeer behoorden.

Lemmer: politie onderzoekt brand in garage
De politie heeft dinsdagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een garage naast een woning aan de Jol. De bewoner en een passant ontdekten gelijktijdig de brand in de garage. De passant waarschuwde via 1-1-2 de hulpdiensten. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de garage met daarin een auto geheel uitbrandde. Wel werden de naastgelgen woningen behouden. De politie stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Zo wordt er vandaag een buurtonderzoek gehouden en ook de technische recherche stelt een onderzoek in.

Wolvega: brand in woning, bewoonster aangehouden
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 58-jarige inwoonster van Wolvega aangehouden op verdenking van brandstichting. Omstreeks 00.05 uur kwam er via 1-1-2 een melding binnen dat er in woning aan de Struikheide brand zou zijn. De agenten waren snel ter plaatse en zagen dat er rook uit de woning kwam. De 58-jarige bewoonster had inmiddels haar woning verlaten. Gezien de
rookontwikkeling werden ook de buren gewekt en ook zij verlieten de woning. De brandweer kwam ter plaatse en bluste de brand in de keuken. Na onderzoek bleek dat er mogelijk sprake was van brandstichting. Hierop werd besloten om de bewoonster aan te houden. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Harlingen: politie houdt man voor diefstal potgrond
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 34-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van diefstal van drie zakken met potgrond. Agenten zagen de man fietsen met drie zakken potgrond. Volgens de Harlinger had hij de drie zakken langs de weg gevonden. De agenten geloofden zijn verhaal echter niet en gingen met hem mee naar zogenaamde vindplaats aan de Domela Nieuwenhuisstraat. Onderweg zagen ze overal potgrond liggen omdat de zakken waren gescheurd. Door simpelweg het spoor te volgen kwamen de agenten uit bij een bouwmarkt. Net echter het hek stond een pallet met dezelfde soort zakken potgrond als de Harlinger achter op zijn fiets vervoerde. Hierop werd besloten om de verdachte aan te houden. Bij zijn fouillering op het politiebureau werd een wikkel met speed aangetroffen. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: twee mannen aangehouden voor valse 1-1-2 melding De politie heeft woensdagochtend vroeg twee inwoners van Leeuwarden van 18 en 20 jaar op heterdaad aangehouden na een valse 1-1-2 melding. Omstreeks 04.05 uur werd er vanuit een telefoonceel aan de Huizemerlaan naar 1-1-2 gebeld. Volgens de melder had er een ernstig ongeval plaatsgevonden waarbij meerdere gewonden waren gevallen. Ondanks dat de medewekers van de Meldkamer Fryslân het telefoontje niet helemaal vertrouwden, werden wel alle hulpdiensten gealarmeerd. Eenmaal ter plaatse bleek er van een ongeluk geen sprake. Wel zagen de agenten twee mannen wegfietsen vanuit de richting van de telefooncel. Ondanks aanroepen om te blijven staan, ging het duo er vandoor. Na een korte achtervolging kon op de Borniastraat de 20-jarige Leeuwarder worden aangehouden en even later werd op de Henri Dunantweg de 18-jarige Leeuwarder aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.