Minister Vogelaar: 'boete voor illegale woningverhuur'

Om illegale woningverhuur aan te pakken zet minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) samen met minister Hirsch Ballin (Justitie) in op een financiële boete. Samen met de vier grote steden wordt nu onderzocht welke wijze van boete het meest voor de hand ligt afhankelijk van de overtreding: strafrechtelijk of bestuurlijk. Voorop staat dat de maatregel effectief en handhaafbaar moet zijn voor de gemeenten. Dit zei minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie vandaag op het Woonfraudecongres in Amsterdam.

De aanpak van illegale woningverhuur is van groot belang om de leefbaarheid in wijken te verhogen. De problematiek richt zich voornamelijk op: het verhuren van een woning buiten de regels van de gemeente om (onrechtmatige bewoning), doorverhuur zonder medeweten van verhuurder (onrechtmatige doorverhuur) en het onrechtmatig gebruik van de woning (hennepteelt, kamerverhuur, 'matrassenverhuur').

Ook de problemen rond de huisvesting van seizoensarbeiders hebben de aandacht. Binnenkort zal Vogelaar samen met Hirsch Ballin de Tweede Kamer informeren over de stand van zaken over onrechtmatige bewoning en huisjesmelkerij.

Tijdens het congres werden twee rapporten van de VROM Inspectie gepresenteerd. De VROM-Inspectie heeft in 2006 bij vijftig gemeenten onderzoek gedaan naar de aanpak van onrechtmatige bewoning. Daaruit blijkt dat circa tweederde van de onderzochte gemeenten actief bezig zijn met handhaving. Wel is vaak sprake van een ad-hoc aanpak. De bewindslieden adviseren gemeenten en woningcorporaties onder meer zelf onderzoek te doen naar de omvang van de problematiek. Komt dit veelvuldig voor, dan is een integrale aanpak nodig met zoveel mogelijk gebruik van de mogelijkheden die het GBA biedt om gegevens uit te wisselen. Hiervoor is sinds woensdag 11 april een handboek 'Aanpak woonfraude voor corporaties en gemeenten' beschikbaar. Over de inzet van gemeenten en corporaties rond de aanpak van illegale woningverhuur treedt de minister voor WW&I in overleg met de VNG en Aedes.

Noot voor redacties (