Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
10 april 2007 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 3 april 2007 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Underwiiskundige útwiksel Fryske skoallen mei Sardinyske skoalle Fjouwer Fryske skoallen en in skoalle yn Sardinië sille ûnderwiiskundich mei-inoar gearwurkje yn in projekt Minderheidstalen. De Fryske taal en kultuer yn fergeliking mei de Sardinyske taal en kultuer steane sintraal yn dit projekt. Inisjatyfnimmer is CSG Comenius út Ljouwert. CG Beyers Naudé (Ljouwert), CSG Bogerman (Snits), Ulbe van Houten (St. Anne) binne de Fryske partners. De Sardinyske skoalle is de Scuola Media Statale "Portu Satta".

Trije aspekten meitsje it projekt nijsgjirrich:
. It ynternasjonale aspekt; it bewust wurden fan de eigen identiteit troch fergeliking mei in oare (minderheids)taal en kultuer. . Yn it ramt fan it projekt sil der multymediaal lesmateriaal ûntwikkele wurde. Dêrby sil oansletten wurde by it besteande projekt "Telelearen" fan CSG Bogerman, wêrby't gebrûk makke wurdt fan de nijste middels op it mêd fan ICT by it parallel jaan fan it fak Frysk op ferskillende skoallokaasjes troch bgl. ien dosint. . De gearwurking tusken de Fryske skoallen foar fuortset ûnderwiis op it mêd fan it plak fan it Frysk yn har kurrikulum en spesifyk it opstellen fan taalbeliedsplannen troch dyselde skoallen. It Kolleezje fan Deputearre Steaten stelt E 75.500 beskikber as stipe foar dit fernijende projekt.


2. Hifking kultueriele prizen en wittenskipspriis It kolleezje hat besletten om it takomstige prizebelied fan de provinsje te hifkjen. Der sil acht slein wurde op it oantal prizen, de foardracht fan de advyskommisjeleden en de publisiteit yn ferbân mei de prizen. De útstellen dy't de kommende tiid nei foaren komme, wurde meinommen yn it trajekt fan de nije Kultuernota 2009-2012. Dy útstellen sille mei it útkommen fan de nije Kultuernota oan Provinsjale Steaten foarlein wurde. Oant dy tiid wurdt útgien fan de hjoeddeistige regeling.


3. Inspectieprogramma BRZO vastgesteld
Het college van gedeputeerde staten heeft het Inspectieprogramma BRZO voor de periode 2007-2011 vastgesteld. De afkorting BRZO staat voor Besluit Risico's Zware Ongevallen, een regeling die van toepassing is op bedrijven waar in het geval van calamiteiten kans bestaat op zware ongevallen. Het gaat daarbij alleen om zware ongevallen waar gevaarlijke stoffen bij betrokken zijn, zoals vuurwerk of chemicaliën.

In Fryslân zijn 15 bedrijven die onder de BRZO vallen. Voor zeven van deze bedrijven is de provincie het bevoegd gezag (Wet Milieubeheer), de overige acht bedrijven vallen onder het bevoegd gezag van acht gemeenten. Het Inspectieprogramma BRZO geeft aan op welke wijze de betrokken overheden de inspecties gaan uitvoeren. Bijzonder aan het nu vastgestelde programma is dat het is opgesteld in samenwerking met de provincies Groningen en Drenthe en zeven gemeenten uit deze provincies. Voordeel daarvan is dat de specieke kennis die benodigd is gedeeld kan worden, maar ook dat de Friese inspecteurs bij bedrijven in Drenthe en Groningen inspecties gaan uitvoeren. Stuk beschikbaar

4. Evaluatie formule 2000 SKS
G.S. hebben besloten E 25.000,- beschikbaar te stellen aan de SKS zodat de in 2000 ontwikkelde formule voor gelijkwaardige kansen tijdens de wedstrijden kan worden geëvalueerd en verbeterd. De uitkomsten van de evaluatie zullen ook voor derden beschikbaar zijn.


5. E 60.000 beschikbaar voor bescherming grutto en tureluur De provincie Fryslân stelt opnieuw de subsidieregeling 'fleanende euro's' open. In totaal is E 60.000,- subsidie beschikbaar voor boeren die nesten en jonge vogels van grutto en tureluur op grasland extra bescherming willen bieden. De grote mate van vrijheid van boeren om zelf te bepalen waar op het perceel gras langer blijft staan voor de jonge vogels spreekt aan, aldus gedeputeerde Anita Andriesen. 'Een werkbare regeling voor boeren en vogelwachters helpt mee om weidevogels op een goede manier te beschermen.' Persbericht beschikbaar


6. Subsidie voor zes duurzame projecten
De colleges van gedeputeerde staten van Drenthe, Groningen en Fryslân hebben het Vierde Uitvoeringsprogramma Leren voor Duurzame Ontwikkeling Noord-Nederland vastgesteld. In dit programma zijn zes projecten opgenomen die met financiële steun van de provincies uitgevoerd gaan worden. De provincie Fryslân draagt in totaal 104.947 euro bij aan deze projecten. Persbericht beschikbaar


---- --