Raad voor de Journalistiek

Hieronder volgt een samenvatting van een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek. Voor de volledige uitspraken wordt u verwezen naar de website: www.rvdj.nl waar u bij "De uitspraken" met behulp van het bij de samenvatting vermelde volgnummer de uitspraak kunt opvragen.

A.J.Th. Nieuwenhuis-Hafkamp / P. Seelen en Dagblad De Limburger Uitspraak: ongegrond
Klaagster maakt bezwaar tegen de artikelen "'Weg met de kunststofkozijnen'" en "`Kunststof in pand Goltziusstraat niet tegen te houden'". In de artikelen wordt bericht dat klaagster in haar pand kunststof kozijnen wil plaatsen en dat haar buurman daartegen bezwaar maakt.
Het kozijn van klaagster heeft als directe aanleiding gediend voor de eerste publicatie. Daarin geeft een aantal personen een mening over een algemene - in hun ogen negatieve - ontwikkeling. Van tendentieuze berichtgeving is geen sprake. Niet is vermeld dat het pand van klaagster het enige is met kunststof kozijnen. De bewering dat de gemeente bij de vergunningverlening tot plaatsing van de kozijnen een uiterst ongebruikelijke procedure heeft gevolgd, is voor rekening van de architect gelaten. Van de architect mocht een deskundig oordeel worden verwacht omtrent de door hem genoemde aanpassingen aan de kozijnen. Verweerders hebben niet ontoelaatbaar gehandeld door de mening van de architect zonder nader onderzoek weer te geven. Het was beter geweest indien verweerders meer inspanning hadden verricht klaagster te bereiken, bijvoorbeeld door het achterlaten van een brief. Vanwege de publicitaire druk - de hoorzitting zou enkele dagen later plaatsvinden - en de mogelijkheid klaagster in een vervolgartikel aan het woord te laten, alsmede gelet op hetgeen ten aanzien van de inhoud van het artikel is overwogen, acht de Raad deze omissie niet dusdanig ernstig dat verweerders daarmee journalistiek onzorgvuldig zouden hebben gehandeld. Daarbij is mede in aanmerking genomen dat klaagsters naam niet in het artikel is vermeld. In het tweede artikel wordt verslag gedaan van de openbare hoorzitting. Expliciet is vermeld dat klaagsters zoon erop heeft gewezen, dat het pand van zijn moeder niet het enige pand is met kunststof kozijnen. Niet is gebleken dat dit artikel relevante onjuistheden bevat.
Verder bestaat bij een verslag van een openbare zitting in een civiel- of bestuursrechtelijke procedure in het algemeen geen bezwaar tegen vermelding van de namen van de betrokken partijen. In sommige gevallen kan het belang van een partij om zoveel mogelijk onherkenbaar te blijven zo zwaar wegen dat van het vermelden van de (volledige) naam moet worden afgezien. (vgl. RvdJ 2005/39) Van zo een zwaarwegend belang is echter niet gebleken.
Trefwoorden:

· Journalistieke werkwijze: bronnen, hoor en wederhoor
· Feitenweergave: onjuiste, tendentieuze berichtgeving
· Privacy: vermelding persoonlijke gegevens
· Aard van de publicatie: rechtbankverslag Publicatie op www.rvdj.nl/2007/14