Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 084

datum: 11 april 2007

Voorstel voor Amersfoortse Stadsarchitect

Om de ruimtelijke kwaliteit van Amersfoort beter te bewaken, heeft het college van burgemeester en wethouders een profielschets en een takenpakket voor een stadsarchitect opgesteld. Het college geeft hiermee invulling aan het raadsamendement 'stadsarchitectuur' van 14 november 2006. De raad kan binnenkort via een peiling in de Ronde reageren op het voorstel. Daarna worden Amersfoortse (landschaps-) architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars gevraagd om een reactie. Het is de bedoeling dat de raad het voorstel voor de zomer vaststelt.

Uitgangspunten bij het voorstel zijn toegevoegde waarde en minimaliseren van dubbelingen in rol en taken. De beoogde stadsarchitect krijgt een onafhankelijke positie als adviseur van het college. De stadsarchitect zal als niet-stemmend adviseur de vergaderingen van de Welstandscommissie bijwonen. Samen met de vakambtenaren zal de stadsarchitect een stedenbouwkundige visie voor de totale stad ontwikkelen. Verder gaat de stadsarchitect aan de slag met een overkoepelend stedenbouwkundig-architectonisch kwaliteitsbeleid met aandacht voor ambitie en doelstellingen, voor de welstandsnota en de nota kwaliteit openbare ruimte, voor spelregels bij prijsvragen en bij selectie van ontwikkelaars en architecten bij gemeentelijke grondexploitaties, en een voortdurend kwaliteitsdebat.

De stadsarchitect heeft ruime stedenbouwkundige ervaring en affiniteit met Amersfoort. De aanstelling is voor minimaal 2 dagen per week gedurende minimaal 4 jaar. Eigenschappen van de stadsarchitect zijn luis in de pels, olie in de motor en spin in het web.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl.


---- --