Gemeente Amersfoort
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 085

datum: 11 april 2007

Ambitieus op weg naar een duurzaam Amersfoort in 2030

Amersfoort heeft haar ambities voor het nieuw te maken milieubeleid vastgesteld. In de startnotitie die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld, zijn drie speerpunten benoemd. Dat zijn 'gezond en veilig', 'klimaat en energie' en 'natuur en biodiversiteit'. Het college beoogt hiermee een integrale, toekomstgerichte milieuvisie voor een duurzaam Amersfoort in 2030 te kunnen ontwikkelen. Deze visie wordt vertaald naar concrete doelstellingen en acties voor de periode 2008-2011.

Van startnotitie naar Milieubeleidsplan

In de startnotitie voor het ontwikkelen van het Milieubeleidsplan 2008-2011 heeft het college ambities geformuleerd gericht op het voorkomen van een nieuwe milieuschuld, de bestaande milieuschuld binnen één generatie afbouwen en zaken niet afwenden naar elders. Uitgangspunt bij het opstellen van het plan is een gedragen Milieubeleidsplan van en voor Amersfoort. Daarom worden bewoners, bedrijven, milieugroeperingen en belangenverenigingen actief betrokken bij het planproces. Daarnaast zal het college de notitie ter peiling aan de raad voorleggen om het gewenste ambitieniveau en de milieuthema's te toetsen.

De speerpunten voor de komende jaren

Voor het speerpunt 'gezond en veilig' betekent dit een gezond en veilig Amersfoort voor alle burgers, afgestemd op de functies van de stad. Thema's die hierbij aan de orde komen zijn lucht, geluid, water, bodem, afval, gezondheid en externe veiligheid.
De actualiteit laat zien dat het klimaatprobleem in de wereld urgent is. Het college wil daarom op het speerpunt 'klimaat en energie' zwaar inzetten en in 2030 de status van CO2-neutrale gemeente gerealiseerd hebben. Goed voorbeeld doet volgen: het is de ambitie van het college om de eigen gemeentelijke organisatie in 2011 ook CO2-neutraal te hebben. Het derde speerpunt 'natuur en biodiversiteit' in en rond de stad is belangrijk voor de kwaliteit van de leefomgeving. De nabijheid en soorten van groen wegen zwaar mee als het gaat om woongenot. Het college streeft ernaar om de unieke ecologische verbindingszones die door Amersfoort lopen te versterken en op deze wijze meer Amersfoorters deelgenoot te maken van de natuurkwaliteit in de stad.

Bij de duurzame ontwikkeling, inrichting en beheer van de stad gaat het vooral om de integratie van alle verschillende thema's en speerpunten. Dit vraagt om een gebiedsgerichte aanpak, door milieu en natuur in een vroeg stadium in de planontwikkeling te betrekken en kansen te benutten voor een duurzame leefomgeving. Het college streeft in de komende milieubeleidsplanperiode naar een duurzaam Amersfoort door te werken aan de integratie van milieu, natuur en ruimtelijke- en mobiliteits-ontwikkeling.

Informatie: Caroline Hillen, communicatieadviseur voor de afdeling Stedelijk Beheer (SOB), telefoon: 469 42 69, e-mail: cpf.hillen@amersfoort.nl.

---- --