Gemeente Amersfoort
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 086

datum: 11 april 2007

Amersfoort experimenteert met gratis en/of goedkoper openbaar vervoer

In het collegeprogramma is de ambitie opgenomen te gaan experimenteren met gratis/goedkoop openbaar vervoer. Doel is verschuiving van autogebruik naar openbaar vervoer en vermindering van milieuhinder. Samen met de provincie en het bedrijfsleven wordt nader uitgewerkt wat de haalbaarheid is van gratis of goedkoop openbaar vervoer op spitslijnen naar de Uithof en voor werknemers in Amersfoort.

Het college is akkoord gegaan met de formulering van criteria die de raad worden voorgelegd ter vaststelling. Daarbij wordt met name ook gekeken naar de hoogte van de kosten in relatie tot het doel. Financiering samen met derden is daarbij uitgangspunt. Verder speelt praktische haalbaarheid ook een rol. De raad vergadert hierover op 24 april a.s.

Voor de praktische uitwerking van gratis/goedkoop openbaar vervoer wordt gedacht aan een experiment op de spitslijnen 276 van Nieuwland naar de Uithof en 296 van Kattenbroek naar de Uithof. Het vervoer zal daar mogelijk in samenwerking met de provincie voor een 50% tarief worden aangeboden. Bovendien wordt samen met de provincie en Rijkswaterstaat onderzocht of de vluchtstrook op de A28 als busbaan kan worden gebruikt. Na de vorming van een nieuw college in de provincie Utrecht wordt hierover overlegd. Een start met deze proef is niet te verwachten voor de zomer.

Een tweede voorstel is werknemers in Amersfoort gratis/goedkoop openbaar vervoer aan te bieden. Hierover wordt overleg gestart met het Amersfoortse bedrijfsleven.

Met gratis openbaar vervoer vanuit Vathorst wordt gewacht tot er meer bekend is over het verplaatsingsgedrag van Vathorsters. Daar wordt eerst nader onderzoek naar verricht.

De lopende proef 65 plus? gratis met de bus! wordt binnenkort geëvalueerd. Deze proef levert geen verschuiving op van autogebruik naar openbaar vervoer, maar stimuleert ouderen in deelname aan maatschappelijke activiteiten. Op basis van de evaluatie van de proef wordt besloten tot een mogelijke voortzetting.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur van de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 50 11, e-mail: n.vandersluijs@amersfoort.nl en Susan Zethof, concessie marketeer van Connexxion, telefoon 035 625 15 75, e-mail: s.zethof@connexxion.nl.

---- --