Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 129 SJT
Datum: 4 april 2007

Subsidie voor zes duurzame projecten

De college's van gedeputeerde staten van Drenthe, Groningen Fryslân hebben het Uitvoeringsprogramma Leren voor Duurzame Ontwikkeling Noord-Nederland vastgesteld. In de vierde tender van dit programma zijn een zestal projecten opgenomen die met financiële steun van de provincies uitgevoerd kunnen worden. De provincie Fryslân draagt 104.947 euro bij aan de projecten.

Het gaat om de volgende projecten:

Project 1: Duurzaam wonen met duurzame diensten voor huurders: E 24.942,-
Van: Corporatieholding Friesland, de Bewonersraad Friesland, Woonservice (Drenthe)
Met dit project wordt ervaring opgedaan met het inzetten van een sociaal leerproces voor het ontwikkelen van duurzame diensten met en voor huurders. Doel is dat het project ten minste twee duurzame diensten aan het aanbod van de corporaties worden toegevoegd die aantrekkelijk zijn voor huurders. De leerervaringen van het projecten worden ten slotte verspreid onder andere woningcorporaties, huurdersogranisaties, etc.

Project 2: De jeugd schept de toekomst: E 20.283,-
Van: COP Groep Groningen, CMO Groningen, STAMM CMO Drenthe, Partoer CMO Friesland, Vereniging Bond Heemschut, SBTB, Stichting Leefbaar Friesland, Doarpswurk, Tan Training en Advies.
Het project richt zich op het intensief betrekken van jonge jeugd (2 t/m 8 jaar) bij duurzame ontwikkeling. In relatie tot deze leeftijdsgroep is nog maar weinig ervaring opgedaan met het thema duurzaamheid. De samenwerkingspartners voeren in het kader van het project vier deelprojecten uit rond de thema's creatief hergebruik, de vier elementen, erfgoed en duurzame energie

Project 3: Duurzame herziening beheer- en inrichtingsplan: E 14.250,-
Van: Projectbureau Drents-Friese Wold (Provincie Drenthe), Provincie Fryslân (secretariaat Nationale Parken), IVN, Milieufederatie Drenthe, Recron
Voor het Drents-Friese Wold wordt een nieuw Beheer- en Inrichtingsplan (BIP) opgesteld. Doel van dit project is de belangen van natuur(ontwikkeling), recreatie, landbouw (economie), waterbeheer en omwonenden (leefbaarheid, toegankelijkheid van het gebied en belevingswaarde) op een integrale wijze tegen elkaar af te wegen. Met dit project wordt vooral beoogd dat het nieuwe BIP maatschappelijk breed gedragen wordt.

Project 4: Waterbrug naar burgers: E 18.200,-
Van: Milieufederaties Drenthe, Groningen en Friesland, IVN Consulentschappen Drenthe, Groningen en Fryslân, COS Groningen, Waterbedrijf Groningen
Doel van het project is antwoord te geven op de vraag hoe betrokken partijen het gedeelde belang van het bereiken van de burger rond duurzaamheidsaspecten van water, gezamenlijk vormgeven en daarmee een basis leggen voor samenwerking in de toekomst.

Project 5: Go for Green: E 10.605,-
Van: IVN Consulentschappen Drenthe, Groningen en Fryslân
Het project is een "jongeren-voor-jongeren" project, gekoppeld aan het project Scholen voor Duurzaamheid. In het project worden leerlingen uit de bovenbouw van het middelbaar onderwijs uitgedaagd om 'onorthodoxe' projecten en ideeën te ontwikkelen, gericht op actieve deelname en betrokkenheid van jongeren uit de onderbouw. Het gaat dan om de thema's ruimte, landschap en natuur. De bovenbouwleerlingen bedenken een project voor de onderbouw en organiseren en begeleiden dat vervolgens zelf. Deze aanpak is experimenteel en vernieuwend in het voortgezet onderwijs.

Project 6: Scholen voor Duurzaamheid: E 16.667,-
Van: IVN Consulentschap Groningen
Scholen voor Duurzaamheid - een bestaand en succesvol project - betrekt de scholieren van het voortgezet onderwijs op een actieve manier bij de duurzame inrichting van de maatschappij. Centraal staan de contacten met vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en maatschappelijk organisaties. Scholen voor Duurzaamheid bereikt een groot deel van de noordelijke scholen voor voortgezet onderwijs.

---- --