D66

Verruiming openingstijden dienstensector noodzakelijk

10 april 2007

Dat stelt D66 Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya in een artikel dat vandaag in Trouw verschijnt. Zij reageert daarmee op filosoof Rutger Claassen die in diezelfde krant oproept tot invoering van een verplichte 30-urige werkweek voor man en vrouw.

Volgens Claassen bevordert deze maatregel de emancipatie en stimuleert ze gezinnen tot het krijgen van meer kinderen. Koser Kaya: "Emancipatie en vergrijzing vormen een reëel probleem, maar de oplossing die Claassen aandraagt is economisch onhaalbaar en niet van deze tijd. De AOW dreigt in de toekomst onbetaalbaar te worden, en onze kenniseconomie kan met een 30-urige werkweek simpelweg niet concurreren met het buitenland."

Maar ernstiger vindt Koser Kaya de aanname dat het kerngezin - vader, moeder en kinderen - de norm vormt. Koser Kaya: "Wat heeft de alleenstaande dertiger die carrière wil maken aan een verplichte 30-urige werkweek? Zij zal niet kunnen concurreren op de internationale markt. En de alleenstaande vader? Hij zal niet kunnen rondkomen."

D66 pleit voor erkenning van de pluriforme maatschappij die Nederland kenmerkt, en heeft er bij de regering op aangedrongen dat de dienstensector ruimere openingstijden hanteert. Een bezoek aan het gemeentehuis op zaterdag, of een doktersconsult op donderdagavond, zou voor veel fulltimers ideaal zijn. De christelijke partijen hebben bezwaar tegen de 24-uurseconomie, maar alle economische activiteiten tussen 9 en 5 proppen is niet van deze tijd. D66 vindt dat mensen prima zelf kunnen bepalen hoeveel ze willen werken. De enige taak van de overheid is om ze de kansen daartoe te bieden.
---