Gemeente Zwolle
Voetgangersbrug Achtergracht krijgt twee verdiepingen

Datum uitgave: 04/11/2007
De voetgangersbrug over de Achtergracht krijgt twee verdiepingen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de voorkeur uitgesproken voor het voorlopig ontwerp van een voetgangersbrug met twee looproutes op verschillende hoogten. Het college sluit zich hiermee aan bij de voorkeur van de selectiecommissie.

De aanleg van de brug is onderdeel van het project Noordereiland, waarmee de gemeente Zwolle de leefkwaliteit in dit deel van de binnenstad wil verbeteren. Hiervoor maakt bijvoorbeeld het parkeerdek Noordereiland plek voor woningen.

Het voorlopige ontwerp voor de brug wordt nu voorgelegd aan de klankbordgroep, die bestaat uit omwonenden, vertegenwoordigers van Tanerij en Diezerpoortenplas en Vrienden van de Stadskern. Nadat het ontwerp in de klankbordgroep is besproken oordeelt de raadscommissie ruimte over de brug.

Van Tanerij naar Diezerpoort
De voetgangersbrug over de Achtergracht verbindt de Tanerij - het gebied rond theater De Spiegel, het monumentale Spinhuis en het Flevogebouw - met de parkeergarage Diezerpoort. Zwolle heeft drie ontwerpbureaus uitgenodigd een schetsontwerp voor een voetgangersbrug te maken. Het voorlopige ontwerp van Ingenieursbureau voor Productvormgeving (IPV Delft) kenmerkt zich door een bijzondere constructie van twee verschillende looproutes en heeft de voorkeur van de selectiecommissie.

De brug overspant 45 meter. De ontwerper heeft gekozen voor een stalen draagconstructie. Het brugdek is in twee delen gesplitst, hierdoor ontstaan twee looproutes naast elkaar: één die omhoog en één die omlaag voert. Ter hoogte van de verbinding met de wal zijn de twee brugdelen samengesmolten tot één brugdek. Ledverlichting licht 's avonds het gekleurde brugdek op.

Toegankelijkheid is een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp. De helling van het binnenste brugdek is flauw genoeg voor rolstoelgebruikers en breed genoeg voor het tegelijkertijd passeren van twee rolstoelgebruikers.

Bron: afdeling Communicatie