Socialistische Partij

Verdere liberalisering post maakt van echte banen bijbanen

11-04-2007 * De SP heeft in het debat vandaag over de Postwet dan ook ruim aandacht gevraagd voor alle negatieve gevolgen van de liberalisering. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vroeg staatssecretaris Heemskerk wat hij dacht te kunnen bereiken met de volledige liberalisering van de post, na tal van mislukkingen zoals die van het openbaar vervoer, de energiemarkt, en ook met name de thuiszorg.

Sharon Gesthuizen in gesprek met actievoerende postbodes

"De beloofde mooie dromen van de verschillende kabinetten en voorstanders van marktwerking komen steeds maar niet uit, en een eerlijke analyse van de mogelijke negatieve effecten krijgen we nooit," concludeerde Gesthuizen. "Wat de negatieve gevolgen van marktwerking in publieke bedrijven zijn, weet inmiddels vrijwel iedereen: tariefstijgingen, slechtere dienstverlening, verlies van werkgelegenheid en aantasting van arbeidsvoorwaarden. Dankzij dat laatste is de postsector al geruime tijd in het nieuws. Op dit moment staan duizenden banen op de tocht bij TNT. Goede banen, met rechtszekerheid en toegang tot sociale voorzieningen. Wat hiervoor terugkomt zijn banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, met betaling op stukloon. Dit kabinet maakt van echte banen bijbanen."

Voorafgaand in het debat in de Kamer vond voor het Kamergebouw een manifestatie plaats van de bonden CNV, FNV en BPPV. De boodschap van de postbodes was duidelijk. Met dit werk is straks misschien een leuk zakcentje bij elkaar te sprokkelen, voor een student of een bijklussende 65-plusser. Maar voor een kostwinnaar is het geen optie meer. In de eerste plaats omdat er niet meer dan een paar honderd euro per maand mee is te verdienen. In de tweede plaats omdat er geen sprake is van vast werk. Van de ene op de andere dag kan de werkgever bedanken voor je diensten. In de derde plaats omdat een werknemer geen recht heeft op doorbetaling bij ziekte en geen pensioen opbouwt.

De postbodes worden uitgekleed!

De SP is van mening dat er eerst een stevig debat moet komen over de gevolgen van marktwerking. "De Postwet zoals die nu voorligt is voor ons onacceptabel. En wat we hier zien gebeuren gebeurde ook al in andere sectoren. Eerst moet er duidelijkheid zijn over wat de gevolgen kunnen zijn. Bovendien zijn er naast de arbeidsvoorwaarden nog veel meer dingen aan te merken op de Postwet. Nederland wil bijvoorbeeld weer ver voor de Europese troepen uit lopen - met als gevolg dat wij straks onze markt openstellen en concurrenten uit het buitenland toelaten, terwijl de buitenlandse markt voor ons gesloten blijft."