NEN


Voorzitter Metaalunie vertrekt

woensdag 11 april 2007, 10:27

"Als er iémand is die glans heeft gegeven aan het mkb in de metaal en de machinebouw, dan is het wel Bertha Verhoeven." Met deze woorden werd scheidend Metaalunievoorzitter Bertha Verhoeven-Van Lierop benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De daarbij behorende versierselen kreeg zij tijdens het jaarcongres van de brancheorganisatie opgespeld door toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken, Henk van Hoof. Op niet mis te verstane wijze heeft Bertha Verhoeven volgens Van Hoof duidelijk gemaakt met welke problematiek de ondernemer in de metaal en machinebouw te kampen heeft. Zij heeft de overheid weten te overtuigen van het belang van het industriële midden- en kleinbedrijf (mkb) voor de Nederlandse maakindustrie.

Na negen jaar heeft mevrouw Verhoeven het voorzitterschap van de Koninklijke Metaalunie overgedragen aan haar opvolger, Michaël van Straalen. Gedurende haar voorzitterschap groeide de Metaalunie uit tot de grootste ondernemersorganisatie in mkb-metaal en -machinebouw met ruim 12.000 leden.

In 1988 werd Bertha Verhoeven al uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar, vanwege de in het oog springende wijze waarop zij de directie voerde over het metaalverwerkende bedrijf Hovuma. Intussen vervult zij ook vanuit maatschappelijke betrokkenheid bestuursfuncties bij onder meer Slachtofferhulp en Westrom, de organisatie die voor elf gemeenten in Midden-Limburg de regelingen uitvoert op het gebied van gesubsidieerde arbeid. Verder is zij ambassadeur van Div, het Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement, dat zich in opdracht van de overheid inzet om de etnische diversiteit binnen onder meer metaal en machinebouw te bevorderen.