NEN


Nieuwe normen voor oppervlaktebehandeling

woensdag 11 april 2007, 10:38

Normen voor de oppervlaktebehandeling van metalen geven alle marktpartijen houvast bij de productie, de keuze, het aanbrengen en het testen van onder meer deklagen en andere corrosiebeschermingen.

De vele normen op dit gebied worden dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld bij het plaatsen van orders en de kwaliteitscontrole van aangebrachte deklagen. De afgelopen maanden is een groot aantal nieuwe normen verschenen en zijn in internationaal verband voorstellen voor nieuwe normen ingediend. Het gaat daarbij om normen voor lakken en coatings, corrosiebescherming, thermisch verzinken en metallieke deklagen. Nieuw verschenen normen op dat gebied zijn onder meer NEN-EN-ISO 8502-6, NEN-ISO 12732, NEN-EN 15159-1, -2 en -3, NEN-ISO 22778 en NEN-ISO 22779.

Normontwerpen
Een normontwerp wordt uitgebracht om de markt de gelegenheid te geven om inhoudelijk te reageren op de eisen die in een nieuwe of te wijzigen norm zijn opgenomen. Een normontwerp is pas geldig als de definitieve versie verschijnt. Voordat een normontwerp wordt ontwikkeld wordt daar eerst een voorstel voor ingediend bij het Nederlands (NEN), Europees (CEN) of wereldwijde (ISO) normalisatie-instituut.

Om in behandeling genomen te worden moet er voldoende steun zijn vanuit de nationale of internationale markt. Op dit moment liggen er internationale voorstellen voor een verdere ontwikkeling van de normen, eveneens op het gebied van onder meer verf op staal, thermisch verzinken en metallieke deklagen. Die zullen ook vanuit de Nederlandse markt moeten worden meeontwikkeld en becommentarieerd. Wie daaraan wil meewerken, kan een e-mail sturen naar chemistry@nen.nl.

Niet alleen de normen maar ook de normontwerpen zijn via de NEN-Normshop op deze website te bestellen.