NEN


Helderheid in diensten advies- en ingenieursbureaus gewenst?

NEN is een haalbaarheidsstudie gestart om te bepalen hoe groot de behoefte is aan Europese normen voor consultancy engineering services. Dit in opdracht van de Europese Commissie. De eerste stap is het identificeren en benaderen van belanghebbenden in Nederland.

Consultancy engineering services zijn diensten van advies- en ingenieursbureaus. Het gaat hierbij om het adviseren over en ontwerpen en bouwen van verschillende soorten faciliteiten, en het managen van de invoering van de oplossingen. Deze diensten zijn kennisintensief en kunnen in elk stadium van een project voorkomen. De haalbaarheidsstudie richt zich op de volgende sectoren: stedenbouwkundige en regionale ontwikkeling, infrastructuur en netwerken, gebouwen, milieu en industrie.

Europees initiatief
NEN inventariseert via interviews met belanghebbenden en discussiebijeenkomsten de kenmerken van en problemen in de Nederlandse markt. Dit om de behoefte te bepalen aan Europese normen voor consultancy engineering services. Hetzelfde gebeurt in een groot aantal andere Europese landen, onder verantwoordelijkheid van het Europese normalisatie-instituut CEN. In juli 2008 moet de haalbaarheidsstudie zijn afgerond. Het eindrapport moet de Europese Commissie en CEN tevens inzicht geven in hoe normen op dit gebied succesvol kunnen worden opgesteld.

Aanleiding
Opdrachtgevers opereren meer en meer wereldwijd en nemen diensten af van Europese conglomeraten. Daardoor moeten de werkwijzen in de Europese landen op elkaar afgestemd worden. Helderheid is nodig over taken en verantwoordelijkheden in projecten en de achterliggende verzekeringsmodellen. Nu blijken deze modellen te variëren in de verschillende landen. Een Europese norm zal deze helderheid bieden. Overigens zal het afstemmen van de verdeling van verantwoordelijkheden en verzekeringswijzen in een van de toekomstige Europese richtlijnen voor diensten vallen. Hierdoor zal elk advies- of ingenieursbureau verplicht zijn zich te verzekeren met betrekking tot civiele verantwoordelijkheid. Nieuwe contracttypen zoals publieke private samenwerking (PPS) vereisen diezelfde helderheid, onder meer vanuit het oogpunt van risicomanagement.

Informatie
Voor meer informatie over de haalbaarheidsstudie of over actieve betrokkenheid:
ir. Jappe van der Zwan, NEN-Business Development, (015) 2 690 428, businessdevelopment@nen.nl.