NEN


Particulier onderwijs en trainingen willen normen

NEN heeft een normcommissie opgericht om de ontwikkelingen te volgen van de ISO-commissie 'Educational Services'. Doel is om via participatie in de ISO-commissie invloed uit te oefenen op de mondiale normen die ISO maakt voor het particulier onderwijs, particuliere opleidingen en trainingen.

Deze normen zijn met name bedoeld voor het niet-formele beroepsonderwijs, in-company trainingen en het talenonderwijs. Tijdens de recente informatiemiddag waren 22 organisaties aanwezig. Duidelijk werd dat met name klanten geĂŻnteresseerd zijn in normen die het eindresultaat van een opleiding of cursus eenduidig beschrijven. De Nederlandse commissie 'Educational Services' kan alvast rekenen op de deelname van de PAEPON/FOTIN (de vereniging waarbinnen brancheorganisaties op het gebied van het particulier onderwijs en van opleidings- en trainingsinstituten samenwerken), Capgemini Academy en de Stichting IBLC.

Behoeftes
Het aanbod aan opleidingen en trainingen is erg divers. In Nederland is het mogelijk om zich via het lidmaatschap van brancheorganisaties in kwalitatief opzicht te onderscheiden. Op Europees en mondiaal niveau is zelfs dat niet het geval. Vaststaat dat de klant van deze opleidingsaanbieders gebaat is bij heldere normen voor instellingen van wie zij de diensten afnemen. Deze normen kunnen ook gebruikt worden om de kwaliteit van de opleidingen en trainingen te verbeteren.

Meer informatie
Voor meer informatie over de normcommissie kunt u contact opnemen met: Jan Rietveld, NEN-afdeling Kennis- en Informatiediensten, telefoon (015) 2 690 376, e-mail: jan.rietveld@nen.nl.