NEN


Helderheid binnen recruitment services gewenst?

NEN is een haalbaarheidsstudie gestart om te bepalen hoe groot de behoefte is aan Europese normen voor recruitment services. De eerste stap is het identificeren en benaderen van belanghebbenden.

Recruitment services zijn alle activiteiten binnen het wervingsproces en binnen de relatie tussen een organisatie en haar personeelsadviseurs of een aanbieder van diensten. Vaak wordt dit proces (be)geleid door specialisten die voor een organisatie op zoek zijn naar potentiële kandidaten voor een functie. Voor de Europese Commissie zijn werkgelegenheid en een efficiënte economie speerpunten. Daarom zijn het beheersen van wervingsprocessen en goede afstemming tussen werknemers en hun functie van belang: de juiste man op de juiste plaats!

Europese paraplu
NEN inventariseert en analyseert via interviews met belanghebbenden en discussiebijeenkomsten de kenmerken van en problematiek in de Nederlandse markt . Dit om te bepalen of er behoefte is aan Europese normen op het gebied van recruitment services. Hetzelfde gebeurt in een groot aantal andere Europese landen, onder verantwoordelijkheid van het Europese normalisatie-instituut CEN. De Europese Commissie heeft CEN hiervoor opdracht gegeven. In juli 2008 moet de haalbaarheidsstudie zijn afgerond. Het eindrapport moet de Europese Commissie en CEN tevens inzicht geven in de succesfactoren voor een normontwikkelingsproject op het gebied van recruitment services.

Voordelen
Een Europese norm kan meer transparantie geven in taken en verantwoordelijkheden van de opdrachtgever en de aanbieder van een dienst. De norm kan bijvoorbeeld termen en definities vastleggen, processtappen, (minimale) kwaliteitsniveaus van de dienst en 'best practices'. De toegevoegde waarde van de dienst wordt daardoor inzichtelijker. Kandidaten hebben een referentie voor de professionaliteit van de aanbieder van deze dienst en de manier waarop met hun sollicitatie wordt omgegaan. Een aanbieder van de dienst kan zijn professionaliteit aantonen en zich onderscheiden in de markt.

Informatie
NEN is op zoek naar organisaties die belang hebben bij het onderwerp. Voor meer informatie over de haalbaarheidsstudie en actieve betrokkenheid: ir. Jappe van der Zwan, NEN-Business Development, (015) 2 690 428, businessdevelopment@nen.nl.