VSNU


AWT-advies volgens universiteiten goede koers voor de komende jaren

De universiteiten ondersteunen de richting die wordt aangegeven in het AWT-advies Balanceren met beleid. In dit advies geeft de Adviesraad voor Wetenschaps- en technologiebeleid (AWT) de nieuwe regering waardevolle suggesties voor de hoofdlijnen van het beleid voor de komende jaren.

Om de internationale concurrentie het hoofd te bieden, adviseert de AWT de regering te investeren in zwaartepunten, zonder de breedte van wetenschap en onderwijs te kort te doen. De universiteiten sluiten zich hier van harte bij aan: zij hebben zichzelf ten doel gesteld om van hun onderzoeksgroepen de echte topinstituten te onderscheiden en daar extra in te investeren. Alleen zo kunnen we internationaal blijven meedoen en talent aan ons binden.

Daarnaast blijven investeringen in de breedte belangrijk, zo signaleert de AWT, omdat er anders `gaten in de hoogvlakte' vallen. Her en der zien de universiteiten dat al gebeuren; met name de alfa- en de gammasector vragen om extra investeringen. Ook is het belangrijk, zoals de AWT constateert, om de huidige praktijk van incidentele en korte termijn investeringen om te vormen naar meer structurele investeringen die gericht zijn op de lange termijn. "Onderzoeksprogramma's leveren vaak pas na 7-9 jaar dé waardevolle resultaten op. Dat uithoudingsvermogen moet je hebben om daadwerkelijk aan je internationale concurrentiekracht te bouwen. We kunnen alleen zo het rendement van deze investeringen flink te vergroten", aldus Sijbolt Noorda, voorzitter van de VSNU.

Ook de stapeling van subsidies vraagt volgens de AWT om een betere sturing. De universiteiten herkennen zich goed in het beeld dat de programma's zorgen voor een te grote matchingsverplichting, het absorptievermogen te boven gaan en de ruimte voor noodzakelijke eigen investeringen te sterk beperken.

Een ander belangrijk punt dat de AWT naar voren brengt is "kennis als vermogen": aandacht voor kennisuitwisseling door personele mobiliteit en loopbaanontwikkeling van kenniswerkers. De universiteiten willen dit krachtig onderstrepen. Het loopbaanperspectief binnen én buiten de wetenschap is te weinig aantrekkelijk om talent aan te trekken en te behouden. Ook hier hebben de universiteiten de nodige acties ingezet om in de hevige internationale concurrentie om talent mee te doen. Een belangrijk punt blijft wel de maatschappelijke waardering van onderzoekstalent: jonge onderzoekers vinden nog te weinig een baan op niveau buiten de wetenschap. Dat moet veranderen.

Ten slotte beveelt de AWT aan `te sturen op basis van vertrouwen'. De universiteiten onderstrepen het belang van `zelfsturend vermogen', o.a. om de maatschappelijke vraag (energie, milieu, aging) adequaat te kunnen beantwoorden. Zij beseffen dat dit van de instellingen vraagt duidelijk te laten zien hoe zij onderzoek aansturen en daarin investeren. De universiteiten werken er dan ook aan deze transparantie te vergroten.

Meer informatie Meer informatie kunt u vinden op de website van de AWT.