Socialistische Partij Rotterdam

SP Rotterdam

Buurten in de Wijken: Hillesluis

11-04-2007 * Buurten in de Wijken: Hillesluis
Vandaag ging ook SP-lid uit de buurt Marco van Zelderen mee op stap met de fractie. In gesprek met professionals uit het opbouw- en jongerenwerk, bewoners, vrijwilligers en stagiaires van Stichting Welzijn Feijenoord (SWF)in buurthuis 't Ravennest. 't Ravennest is met geld en inzet van bewoners in 1981 neergezet en daar zijn ze trots op.
Buurten in de Wijken: Hillesluis

Buurten in de Wijken: Hillesluis
De Beijerlandselaan

Buurten in de Wijken: Hillesluis
We gingen lunchen met Hand in Hand Hillesluis in restaurant Istanbul

Buurten in de Wijken: Hillesluis
Hand in Hand Hillesluis is een initiatief nadat er in 2004 een aanslag met een brandbom was gepleegd op een kerk in Hillesluis naar aanleiding van de etnische spanningen na de moord op Theo van Gogh. De initiatiefnemers, waaronder Frans en Evelien van Meggelen, wilden een basis kweken om met zoveel mogelijk verschillende mensen, etnische groepen, en organisaties in Hillesluis samen te werken, elkaar te ondersteunen, samen projecten op te zetten en elkaar te leren begrijpen. De groep is zeer divers zoals Mohammed Saidi van de Marokkaanse werkgroep, iemand van van de huurdersraad WBR, het Islamitische Centrum, Stichting Magnolia, vrijwilligers, clubs, ouderen, jongeren. Ze zijn succesvol want ze zijn al in Kopenhagen en Praag geweest om als voorbeeld te dienen.

We praten vooral over de jeugd en een jongerenorganisatie in de koepel van Hand in Hand; jongerenorganisatie Europrom. Jongeren wilden meer speelruimte en vanaf 2004 hebben ze veel activiteiten proberen te organiseren vertelden Farid en Achmed. Ze hebben geprobeerd een banenmarkt voor jongeren in Hillesluis op te zetten, het jongerenloket en het CWI werkten niet mee, uitzendbureaus en andere bedrijven wilden ook niet meewerken of sponseren. Er is een hoge (jeugd)werkloosheid in Hillesluis, jongeren kunnen geen fantsoenlijk stage vinden en komen vaak bij Europrom terecht met hun klachten. De jongeren van Europrom, inmiddels rond de twintig, hebben veel ideeën en activiteiten in petto op het gebied van sport, voorlichting en cultuur. Ze hebben binding met de tieners in de buurt. Toch kunnen geen financiering krijgen ook niet van fondsen of (deel)gemeente, ze passen niet in het jaarplan van Stichting Welzijn. Een ruimte is nog moeilijker, al vijf jaar zijn ze bezig met een ruimte (een oude staalfabriek) te verkrijgen voor jongeren en Europrom onder de brug bij de Breeweg. Verder is Hillesluis de gezelligste wijk van Nederland, vooral als je er woont! Volgens de media zou het de slechtste wijk zijn. Ella Vogelaar kwam toen snel een kijkje nemen. Het Pact van Zuid gaat waarschijnlijk vooral investeren in steen en beton in plaats van in de jeugd aldus de aanwezigen.

Theo wordt op straat aangesproken

Wandeling met o.a.Frans, Evelien en Abdullah naar Stichting Magnolia en het gebouw onder de brug

Gezellige hangjongeren
Gezellige hangjongeren

Buurten in de Wijken: Hillesluis
Het gebouw van Stichting Magnolia, onderhoud is het grootste probleem. Een sfeervolle locatie waar buurtbewoners tot rust kunnen komen

In gesprek met Beatrijs

aan de thee

het inmiddels bebouwde Polderplein

Jongerenwerker Masut wijst ons de plek onder de brug waar jongeren al vijf jaar naar vragen
Zie ook:

* Dossier Buurten in de Wijken