Ingezonden persbericht


Rotterdam, 24 januari 2007

Motel Mozaïque breidt uit met filmprogrammering en geeft nieuwe namen vrij

Het Motel Mozaïque festival 2007 heeft behalve nieuwe aanwinsten op programmagebied - Akron/Family, Deerhoof, Bunny Rabbit, Pop Levi, Larkin Grimm, Anne Karin Ten Bosch - er ook een nieuwe discipline bij: Film.

Filmprogrammering
Het kunstenfestival Motel Mozaïque staat sinds de start in 2001 bekend om de mix van muziek, beeldende kunst en performance die het biedt. Met de komst van Lantaren/Venster als festivallocatie gaat een lang gekoesterde wens in vervulling om ook een filmprogrammering aan het festival toe te voegen. In twee zalen van Lantaren/Venster worden films vertoond die geheel in de lijn van het festival liggen. Voor de programmering is documentairemaker en popjournalist David Kleijwegt verantwoordelijk. Kleijwegt heeft net voor het Uur van de Wolf een documentaire, 'The Eternal Children', gemaakt over Antony & The Johnsons, Vashti Bunyan, CocoRosie (stuk voor stuk muzikanten die eerder op Motel Mozaïque optraden) en Devendra Banhart. De lange versie van The Eternal Children (meer dan zeventig minuten) zal op Motel Mozaïque haar Nederlandse première beleven. Behalve films over muzikanten richt Kleijwegt ook zijn aandacht op andere films, die naar zijn beleving passen bij zowel het publiek als de sfeer van Motel Mozaïque. Denk daarbij aan documentaires over andere kunstvormen, waaronder architectuur, films met een bijzondere soundtrack, maar ook aan speelfilms, die door hun toon, hun cast en hun verhaal aansluiten op de alternatieve popcultuur, waaraan het festival zich heeft verbonden.

Programma uitbreiding
Motel Mozaïque heeft een naam hoog te houden als het om een unieke en eigenzinnige programmering gaat, en met de volgende nieuwe namen slaagt het daar alvast goed in.

De hechte, quasi religieuze Amerikaanse band Akron/Family maakt muziek die eigenlijk in geen enkel hokje thuishoort. Te denken valt aan Six Organs Of Admittance, Animal Collective en Devendra Banhart, maar dan anders. Akron/Family biedt een mix van o.a. country, folk, noise en postrock.

Het duo Bunny Rabbit (US) deelde al geregeld het podium met het bevriende CocoRosie en brengt op hun Voodoo-EROS label in februari hun debuut 'Lovers And Crypts' uit, met daarop een opvallende mengelmoes van muziekstijlen: hiphop, punk en folk.

De freakfolkzangeres Larkin Grimm (US) bedient zich voor haar muziek vooral van een Appalachian dulcimer, maar je hoort ook een krakkemikkige akoestische gitaar, koebel en een aftands drumstel. Haar belangrijkste wapen is haar krachtige indringende stem, met ongekende mogelijkheden. Een absolute must voor liefhebbers van CocoRosie en Joanna Newsom.

In 1994 begonnen als avant-garde gezelschap heeft Deerhoof zich ontwikkeld tot weird pop combo. Deze band uit San Francisco mixt noise, melodie en experiment tot liedjes die lang in je hoofd blijven hangen. Referenties zijn Blonde Redhead, Sonic Youth, Pavement en Captain Beefheart. Vorig jaar verzorgde de band nog het voorprogramma voor onder meer Radiohead en The Flaming Lips.

Pop en Levi staan voor de tegenstelling van het hedendaagse en het traditionele, en dat is precies hoe Pop Levi (UK) zijn muziek klinkt. Zijn helden zijn vrij herkenbaar, maar toch heb je nog niemand als Pop Levi gehoord. Pop ziet het zelf als volgt: 'If we're being specific, there is a line that joins Eddie

Cochran to Prince and The White Stripes and Pop Levi is the newest addition to that line."

Anne Karin ten Bosch bevindt zich het liefst op het terrein van de cross-over tussen kunst en theater, en past dan ook uitstekend bij Motel Mozaïque. In 'Reverse' laat ze haar publiek plaatsnemen in een sciencefictionmachine; een soort "omgekeerde kippenslachterij" waaruit de gesealde stadsmens uiteindelijk als vrije uitloopkip tevoorschijn komt.

Festivaldata en locaties
Motel Mozaïque vindt plaats van donderdag 12 tot en met zondag 15 april 2007 in Rotterdam op minimaal vier vaste festivallocaties, namelijk de Rotterdamse Schouwburg, Lantaren/Venster, Off_Corso en TENT. Mogelijk behoort Nighttown (of een deel ervan) ook tot de festivallocaties.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor Motel Mozaïque start nog voor het einde van het jaar. Er zijn vijf verschillende kaarten verkrijgbaar:

Dagkaart programma voor vrijdag 13 april 2007 26 Euro Dagkaart programma voor zaterdag 14 april 2007 26 Euro Passe-partout programma voor 13 én 14 april, exclusief slapen 47 Euro Slaapkaart voor vrijdag 13 april 2007, inclusief ontbijt 20 Euro Slaapkaart voor zaterdag 14 april 2007, inclusief ontbijt 20 Euro (Deze prijzen zijn exclusief eventuele administratie- en reserveringskosten)

Deze kaarten zijn te koop bij de grotere postkantoren, VVV-kantoren, Free Record Shops en GWK station filialen, via de Ticketlijn (0900 300 1250) en www.ticketservice.nl. In Rotterdam zijn dagkaarten en passe-partouts ook verkrijgbaar bij de Rotterdamse Schouwburg, Plato, Velvet Music en Plaatboef.

Het programma op donderdag 12 en zondag 15 april is gratis toegankelijk.

***