Museon Den Haag

Datum:
21 maart 2007

Inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

Tel.070-3381421 of 06 16 578 515

Expositie in Museon over rechtspraak

Opening 12 april

Op donderdag 12 april opent burgemeester Deetman van Den Haag in het Museon de tentoonstelling Recht en Vrede. In deze nieuwe permanente tentoonstelling kunnen kinderen zelf ontdekken hoe rechtspraak werkt en wat er in Den Haag gebeurt op het gebied van recht, vrede en veiligheid.

Zou jij een goede rechter zijn?
Wie heeft gelijk? Soms komen mensen er samen niet uit als ze ruzie hebben. Ze stappen dan naar een rechter. Landen die in conflict zijn kunnen hetzelfde doen. Ze komen naar het Vredespaleis in Den Haag en vragen de internationale rechters om een uitspraak. Zou jij een goede rechter zijn? Test jezelf in deze tentoonstelling over Den Haag, stad van Recht, Vrede en Veiligheid.

Regels streng en saai?
Kinderen vinden regels streng en saai, behalve als het om spelregels gaat! De tentoonstelling begint daarom met een groot evenwichtsspel. Je kunt dit spel alleen goed spelen als je afspraken maakt met je medespelers. Je kunt verder testen of je streng of juist niet streng bent als het gaat om regels? Natuurlijk is het ook leuk om te weten welke wetten er zijn. Is er een wet die je beschermt tegen hondenpoep? Of tegen eenzaamheid?

Van schoolplein tot wereldgemeenschap
Zonder verkeersregels zou het op straat levensgevaarlijk zijn. Hetzelfde geldt tussen landen. Zonder wetten en verdragen tussen landen zou er veel meer oorlog zijn in de wereld. In Den Haag wordt daarom rechtgesproken tussen landen, maar verschijnen ook verdachten van oorlogsmisdaden voor de rechter. Hoe dat werkt wordt uitgelegd met animatiefilms over waargebeurde rechtszaken. Kinderen bekijken ze vanaf een tribune. Na iedere zaak stelt de rechter een vraag: wat vind jij? Hoe lang moet deze oorlogsmisdadiger vastzitten? Welk land heeft recht op een bepaald eiland? Maar ook: naar wie gaan de kinderen na een echtscheiding?

Waarom draagt de rechter een jurk?
De zoektocht naar vrede en rechtvaardigheid is van alle tijden. In twee grote vitrines zie je daarom objecten uit de geschiedenis van de rechtspraak en over symbolen van recht en verzoening in andere culturen. Deze voorwerpen variëren van een schilderij van een tijgertand tot de pruik van een rechter uit Engeland.

Museonline
In Den Haag zijn een heleboel instellingen op het gebied van recht, vrede en veiligheid. Via Museonline - het digitale informatiesysteem van het Museon - kom je meer te weten over deze internationale instellingen.

Jouw Wereld, Mijn Wereld
Recht en Vrede gaat onderdeel uitmaken van de grote vaste tentoonstelling Jouw Wereld, Mijn Wereld. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan van het leven op aarde, de rol van de mens en zijn verantwoordelijkheid voor de toekomst van de aarde.

Museon
Het Museon is een uniek populair- wetenschappelijke museum dat met een breed publiek communiceert met tentoonstellingen voor jong en oud, activiteiten, cursussen, workshops en een uitgebreid programma voor de scholen. Het museum heeft o.a. een belangrijke collectie in bezit over de Tweede Wereldoorlog, zowel over Nederland als het voormalige Nederlands- Indië. Deze collectie wordt gebruikt voor vele onderwijsdoeleinden.

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend.

Openbaar vervoer
Tram 17 en bus 24

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl

TARIEVEN: Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: E 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: E 6,- / volwassenen: E 7,50 / 65+ Pashouders: E 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.