Gemeente Enkhuizen

2 April 2007 Openbare bezichtiging De Boerenboom

Na maanden van hard werken en grote inzet door het bouwteam is één van de markante en monumentale waterpoorten in Enkhuizen, De Boerenboom, weer in oude luister hersteld. Om de inwoners van Enkhuizen het resultaat van de restauratie te laten zien, stelt het gemeentebestuur van Enkhuizen u in de gelegenheid De Boerenboom op donderdag 12 april van 10.00 uur s morgens tot 15.00 uur s middags te bezoeken. Op de locatie van het restauratieproject wordt u ontvangen, te woord gestaan en begeleid door medewerkers van de gemeente Enkhuizen en de bouwkundige hoofdaannemer, de Koninklijke Woudenberg Ameide.

Historie
Waterpoort De Boerenboom dateert van omstreeks het jaar 1607. Destijds vormde het samen met de aarden omwalling met zes bastions, drie landpoorten en nog twee andere waterpoorten de nieuwe verdedigingswerken van de stad. Om het in- en uitgaande scheepverkeer te controleren en te beheersen, konden de watergangen worden afgesloten met een beweegbare balk of boom voorzien van ijzeren punten. Vermoedelijk hebben de waterpoorten hier hun naam aan ontleend.

Hoogstwaarschijnlijk werd de waterpoort alleen in tijden van oorlog met de schotdeur gesloten. Een paar hekdeuren die voor de poortgang aan de veldzijde (buitenzijde) hingen, vormden een meer dagelijkse afsluiting. Hiervan zijn nog enkele bouwsporen in de westgevel aanwezig. De wacht die de taak van dagelijkse afsluiting vervulde, heeft het poorthuis mogelijk gebruikt als wachtlokaal.

De waterpoort heeft in de eerste helft van de 18^e eeuw, rond 1900 en in de periode 1940-1949 verschillende verbouwingen, herstelwerkzaamheden en gedeeltelijke restauraties ondergaan.

Restauratie anno 2006-2007
Met de ingrijpende restauratie die nu is uitgevoerd, is de gehele waterpoort voorzien van een onderheide nieuwe fundering. Hierdoor is de monumentale waarde van dit erfgoed weer tot in lengte van jaren gewaarborgd.

U bent van harte welkom op donderdag 12 april een kijkje te komen nemen!

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl