RVD/Kon.Huis nr. 77 : ZKH de Prins van Oranje -werkbezoek- Fort bij Vechten

Werkbezoek Prins van Oranje aan Fort bij Vechten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje brengt op donderdag 12 april met de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Mevrouw Tineke Huizinga - Heringa en de Adviescommisssie Water een werkbezoek aan Fort bij Vechten in de gemeente Bunnik.

Het gezelschap laat zich informeren over de geschiedenis van het fort en vooral over de huidige en toekomstige rol van de Waterlinie in het Nederlandse waterbeheer. Aansluitend vindt onder voorzitterschap van de Prins een vergadering plaats van de Adviescommissie Water.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is grotendeels aangelegd onder het bewind van koning Willem I. Het was een militaire verdedigingslinie die zich uitstrekt van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie lag als een beschermende krans rondom de steden van Holland: Muiden, Utrecht, Vreeswijk, Gorinchem en was ongeveer 85 km lang en 3 tot 5 km breed. Fort bij Vechten werd gebouwd tussen 1867 en 1870 ten zuidwesten van het dorp Bunnik en is één van de grotere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het verdedigingswapen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie was het water. Dit was te danken aan een ingenieus waterhuishoudkundig systeem van sluizen, inundatiekanalen en bestaande waterwegen en -keringen. Een klein laagje water, gemiddeld 40 cm diep, was genoeg om het land moeilijk begaanbaar te maken voor mensen, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het te ondiep om per boot te bevaren. De Hollandse Waterlinie kon binnen een kleine drie weken onder water worden gezet.

Gezien de grote cultuurhistorische waarde zijn de afgelopen twee jaar diverse projecten gerealiseerd in de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor het opknappen en opnieuw in gebruik geven van forten, de aanleg van recreatieroutes, versterking van het markante linielandschap en tal van kunst- en educatieactiviteiten voor het publiek. Daarmee wordt het Nationaal Landschap Nieuwe Hollandse Waterlinie herkenbaar als samenhangend gebied met heel karakteristieke elementen.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed