Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Tropische boer heeft nog veel te leren

10 april 2007

Voedselproducenten in ontwikkelingslanden moeten nog veel verbeteren om optimaal te functioneren op de wereldmarkt. Dat concluderen Wageningse wetenschappers naar aanleiding van hun vier jaar durende onderzoek. Ze bestudeerden vergelijkbare productieketens in verschillende tropische gebieden. Hun bevindingen schreven ze op in een boek: ´Tropical food chains, Governance regimes for quality management'. Donderdag 12 april vindt de presentatie van dit boek plaats aan de Wageningen Universiteit.

Er moet veel gebeuren voor een ananas bij ons in het winkelmandje ligt. Hoe bereikt het product op een optimale manier de klant? Hoe kunnen de kosten zo laag mogelijk gehouden worden? Hoe kan maximale kwaliteit bereikt worden? Wat is een redelijke vergoeding voor iedere producent in de keten? Een goede coördinatie tussen de verschillende partners binnen een productieketen is van groot belang. Het boek gaat in op al deze factoren.

Drie parallel uitgevoerde promotieprojecten van het NWO-gebied voor onderzoek naar duurzame ontwikkeling (WOTRO) vormden de kern van het onderzoek. Emma Kambewa onderzocht de visproductie bij het Keniaanse Victoriameer. Guillermo Zúñiga-Arias keek naar fruitexport in Costa Rica. Hualiang Lu deed studie naar de productie van verse groenten in de Chinese provincie Jiangsu. Kambewa promoveert op 11 april, de andere twee volgen later dit jaar. Andere postdocs en promovendi deden onderzoek naar ananas in Ivoorkust, varkensvlees in China, pepers in Costa Rica, zuivel in Ethiopië, cacao in Ghana en cashewnoten in India.

Kwaliteit

De Wageningse onderzoekers vergeleken alle productieketens en bepaalden aan de hand daarvan de sterke en zwakke punten. Uit de studie naar de Chinese varkensvleesproductie bleek dat meer geïntegreerd overheidsbeleid zorgt voor betere kwaliteitscontrole. De Indiase cashewnoten-studie toonde aan dat korte termijn-denken bij afnemers en producenten zorgt voor een vermindering van kwaliteit en concurrentie. Het belang van nationale instituten voor kwaliteitscontrole kwam naar voren uit de Ivoriaanse ananas-studie. Uit het Ghanese onderzoek daarentegen bleek dat instituten ook een belemmering kunnen vormen voor kwaliteitsverbetering.

Op verschillende vlakken valt nog veel te winnen. Een betere coördinatie van prijzen, duidelijkere gedragsregels, betere inzicht in de markt, risicomanagement en samenwerking tussen kleine producenten. In vervolgonderzoek willen de Wageningers de belangen hiervan per keten gaan uitsplitsen en uitzoeken welke bevindingen uit deze studies toe te passen zijn op andere ketens.

Presentatie boek "Tropical food Chains" en seminar over samenwerking tussen wetenschappers en voedselproducenten, 12 april 2007, 9.00-17.00 uur, Wageningen International Conference Centre, Lawickse Allee 9, Wageningen.

..............................

Noot voor de redactie,