CDA

id=1006] 10 april 2007 - Persbericht -
12 april: Presentatie lentenummer CDV

Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en Uitgeverij Boom presenteren donderdag 12 april Thorbeckse Twisten het lentenummer van het politiek-wetenschappelijke kwartaaltijdschrift Christen Democratische Verkenningen. Het nummer zal worden aangeboden aan Ank Bijleveld, staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De aanbieding vindt plaats op donderdag 12 april om 15.30 uur in het partijbureau van het CDA, Buitenom 18 te Den Haag.

Het nummer gaat over de grote spanningen die bestaan tussen de drie bestuurslagen in Nederland: het rijk, de provincies en de gemeenten. Dit âHuis van Thorbeckeâ biedt al lang een goede structuur voor de verdeling van bestuurlijke verantwoordelijkheden. Het is echter verrommeld door competentietwisten en technocratisch geknutsel. Tijd voor een meer principiële aanpak waar groter niet per definitie beter is en verantwoordelijkheden weer overzichtelijker in drieën verdeeld worden.

âDe provincies zijn zich de afgelopen jaren ten onrechte gaan gedragen als superwethoudersâ
Gerd Leers

âDe discussie tussen rijk en gemeenten over meer of minder autonomie is als twee echtelieden die ieder in bed aan een te kleine deken trekken. Om het behaaglijk te hebben, moeten ze niet ieder nog harder trekken, maar dichter tegen elkaar aanschurkenâ Piet Hein Donner

âDe echte testcase voor de mate waarin het vertrouwen tussen Rijk en gemeenten hersteld kan worden is het ministerschap van Ella Vogelaarâ Theo Bovens

Rien Fraanje, Dirk Gudde, Hans-Martien ten Napel, Jan Prij (red.), Thorbeckse Twisten. ISSN 0167-9155, 184 p. â EUR 18,50. Met bijdragen van onder anderen Alfons Dölle, Wim Kuiper (VNG), Govert Buijs, Klaartje Peters, Eric Janse de Jonge, Sophie van Bijsterveld, Jan Hendrikx, Liesbeth Spies, Frank Ankersmit, Thijs Wöltgens en Peter Kooijmans.