Provincie Utrecht

een "teken van Vrede"

Utrecht geeft een "teken van Vrede"

10-4-2007 -

Aanstaande donderdag 12 april rond het middenuur zullen 120 schoolkinderen van de middelbare scholen uit de provincie Utrecht uiting geven aan hun beleving van vrijheid, vrede en herdenken. Zij doen dat bij steenhouwerij Rijtink te Veenendaal door een linoleum uitsnede te maken van hun winnende tekening die dan vervolgens in een granieten stoeptegel wordt gegraveerd. Deze tegels zullen de "Walk of Freedom" gaan vormen, een vijf kilometer lange route die daarmee voor de eeuwigheid in het plaveisel van de stad Utrecht komt te liggen. Rond het middaguur zal de heer Dick Bruna, voorzitter jury stoeptegelwedstrijd, de winnaars in deze steenhouwerij bekendmaken. Daarnaast is donderdag ook de primeur van een ander project, namelijk de lancering van de videoclip van het speciaal voor de provincie Utrecht gecomponeerde lied ""een teken van vrede". Het is een lied waarin men uiting geeft aan het feit dat je elkaar - ondanks verschillen in ras en cultuur - heel goed een teken van vrede en tolerantie kan geven. Diverse bekende Nederlanders geven voor de camera het teken van vrede. Het is ingezet als een stuk bewustwording vanuit de provincie Utrecht.

Op zaterdag 5 mei 2007 vieren we in Nederland voor de 63e keer bevrijdingsdag. Dat doen we met vele festivals verspreid over heel Nederland. De aftrap van alle festiviteiten wordt gevormd door de Nationale Start Viering Bevrijding. Sinds 1986 vindt deze Nationale Start ieder jaar bij toerbeurt plaats in een andere Nederlandse provincie. In 2007 mag de provincie Utrecht voor de eerste keer - in samenwerking met het Nationaal comité 4 en 5 mei - dit feestelijke nationale startschot te geven. Op die dag zal de meest centrale stad van Nederland - met een spetterend provinciebreed feest - aan heel Nederland laten zien welk belang zij hecht aan het herdenken van onze herwonnen vrijheid 62 jaar geleden. Samen met alle Utrechtse gemeenten zullen wij van 5 mei 2007 niet alleen een dag van feest, maar zeker ook een echte feestdag gaan maken. Dat doen we met zeer veel leuke en nuttige projecten in de aanloop naar 5 mei. Projecten waarmee we aan iedereen willen laten zien dat vrijheid nooit vanzelfsprekend of af is. Wat organiseren we allemaal:


- de "walk of freedom", met 120 door kinderen ontworpen granieten stoeptegels

- dicht- en debatwedstrijden voor jongeren tussen de 15 en 19 jaar
- het adapteren door scholen van monumenten
- het lied "een teken van vrede"

Dat het begrip vrijheid leeft onder kinderen is ons duidelijk geworden na het aantal inzendingen. Bijna 1400 kinderen - uit groep 8 van de lagere school en klas 1 en 2 van de middelbare school - gaven gehoor aan de oproep om een ontwerp voor een stoeptegel te maken. De vele creatieve ontwerpen geven aan dat kinderen goed nadenken over vrijheid. Dat kinderen zo met vrijheid bezig zijn geeft tevens aan dat vrijheid ook voor kinderen niet vanzelfsprekend is.

De termijn voor het inzenden is inmiddels gesloten. Op 2 april heeft een jury - met onder andere Dick Bruna - de 120 tekeningen gekozen die de walk of freedom zullen gaan vormen. Deze 120 kinderen mogen op 12 april aanstaande hun tegel uit gaan snijden bij steenhouwerij Rijtink in Veenendaal. De tegels worden dan in een later stadium gezandstraald.

Ook zal daar het - speciaal voor de provincie Utrecht gecomponeerde - lied "een teken van vrede" ten gehore worden gebracht. Een lied wat gaat over verdraagzaamheid en elkaar de hand reiken als teken van liefde en vrede. Aan de bijbehorende clip hebben heel veel bekende Nederlanders en Utrechters - met het geven van een teken voor vrede (2 x op het hart slaan + het V-teken) hun medewerking verleend. Naast bekende Nederlanders hebben ook minder bekende Nederlanders en kinderen een plek in de clip gekregen. Ook het lied zal vanaf deze week onder de aandacht van diverse media worden gebracht. Een exemplaar van deze cd is op te vragen via het onderstaande telefoonnummer.

Donderdag 12 april biedt dus een uitgelezen kans om te zien wat kinderen zich allemaal voorstellen bij het begrip vrijheid, om te kunnen zien hoe belangrijk kinderen vrijheid vinden. Om het nut en voordeel van het leven in een land met vrijheid levend te houden nodigen wij u graag uit om bij het uitsnijden van deze 120 stoeptegels aanwezig te zijn.

Op 12 april kunt u vanaf 9.30 uur terecht bij:
Steenhouwerij Rijtink BV
Wiltonstraat 29
3905 KW Veenendaal
Tel: 0318 525146

Het echte momentum om aanwezig te zijn, is van :

12.00 uur - 13.00 uur

Daar voorafgaand kunt u het uitsnijden van de ochtendploeg filmen of daarna het uitsnijden door de middagploeg.

Voor meer informatie over dit stoeptegelproject of voor vragen over andere projecten kunt u contact opnemen met Dorien Korsten, Coördinator Public Affairs, T 030-2582312 of
dorien.korsten@provincie-utrecht.nl.

Ook kunt u alles over de Nationale Start Viering Bevrijding nalezen op onze internetsite: http://www.bevrijdingsdagutrecht.nl/index.html

Meer informatie: Dorien Korsten, telefoon 030-2582312