Rijksuniversiteit Groningen

Herziene datering prehistorisch Iers aardewerk

Datum: 12 april 2007

Promovendus Anna Brindley dateerde bot uit graven van de Vroege Bronstijd in Ierland, met behulp van de 14C-methode. Ze combineerde de resultaten met een analyse van de ontwikkeling van het rijk versierde aardewerk uit dezelfde graven. Van groot belang was de ontdekking dat ook gecremeerd bot nog gedateerd kan worden. Nieuw is dat een gede­ tailleerde absolute chronologie kon worden verkregen voor de periode 2160-1500 v. Chr. Daardoor is het mogelijk om Ierse gebeurtenissen te vergelijken met Europese. Brindley baseerde haar studie op een analyse van 1100 potten en zo'n 200 14C-dateringen.

Op basis van het onderzoek kunnen bestaande ideeën over in relatieve isolering ontstane aardewerk-tradities in Ierland worden bestreden. Verder heeft het nieuwe inzichten over grafritueel en regionale ontwikkeling opgeleverd. Bovendien kan de tot nu toe nauwelijks aangevochten rol van de Britse archeologie bij interpretaties en datering van Ierse activiteiten in de Vroege Bronstijd ter discussie worden gesteld. Verder is nu een goedkope en effectieve handleiding beschikbaar om Iers vroegbronstijd-aardewerk - in musea en van opgravingen - te dateren.

Anna Brindley (Ierland, 1954) behaalde haar Master of Arts-diploma aan University College Dublin. Zij completeerde haar opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen, wat zij combineerde met onderzoek van de collecties van het National Museum of Ireland. /GG

Datum en tijd

12 apil 2007, 13.15 uur

Promovendus

mw. A.L. Brindley

Proefschrift

The dating of food vessels and urns in Ireland

Promotores

prof.dr. D.C.M. Raemaekers, prof.dr. J. Waddell en prof.dr. J. van der Plicht

Faculteit

letteren

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

mw. A.L. Brindley, tel. (050)363 67 08, e-mail: brindley@rug.nl (werk)