Rijksuniversiteit Groningen

Agressie en jongeren

Datum: 12 april 2007

Prof.dr. B. Orobio de Castro - Woede, wraak en leedvermaak: drijvende krachten achter agressief probleemgedrag

Agressief probleemgedrag is de meest voorkomende reden voor aanmelding van jeugdigen bij de jeugdzorg. Deze agressieproblemen hebben een slechte prognose en leiden vaak tot bijkomende zaken als schooluitval, moeizame sociale relaties en depressiviteit. Het is dan ook belangrijk te weten hoe deze problemen ontstaan, wat ze in stand houdt en wat er
- hopelijk - aan te doen is. Welke verschillende vormen van agressie kunnen we onderscheiden, hoe belangrijk is de sociale omgeving voor het ontwikkelen van agressief probleemgedrag en welke mogelijkheden zijn er voor preventie en interventie?

Jan Kornelis Dijkstra - Zijn jongens agressiever?

Over het algemeen bestaat het beeld dat jongens agressiever zijn dan meisjes. Jongens zijn meer betrokken bij vechtpartijen en ruzies dan meisjes. Maar klopt dit beeld? Is agressie inderdaad een typisch mannelijk verschijnsel? Zo nee. Hoe komt het dat dit beeld bestaat? Er zijn de nodige misvattingen over de manier waarop jongens en meisjes met agressie omgaan. Enige nuancering van de hardnekkige beeldvorming is gewenst.

Prof.dr. B. Orobio de Castro is als hoogleraar
ontwikkelingspsychopathologie verbonden aan de Disciplinegroep Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op oorzaken voor de ontwikkeling van agressieve gedragsproblemen en effectieve preventie daarvan.

Jan Kornelis Dijkstra is als promovendus en docent verbonden aan de vakgroep Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op antisociaal gedrag van jongeren en de relatie van dit gedrag met de status van jongeren onder leeftijdsgenoten.

Datum en tijd

donderdag 12 april 2007, 20.00 - 22.00 uur

Sprekers

Bram Orobio de Castro en Jan Kornelis Dijkstra

Titel

Agressie en jongeren

Serie

Korte Lontjes - Over de bronnen van agressie

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5463, www.rug.nl/studium