Gemeente Apeldoorn

KROs Energy Survival in Apeldoorn van start met boring warmtenet

Op donderdag 12 april 2007 om 13.30 uur kunnen Apeldoornse scholieren die meedoen aan Energy Survival in Apeldoorn bij de rioolzuivering op het bedrijventerrein Stadhoudersmolen de eerste boring van het warmtenet gade slaan. Onder toeziend oog van leerlingen uit groep zeven en acht van zes Apeldoornse basisscholen starten Waterschap Veluwe, Essent en de gemeente met het boren voor de aanleg van de eerste buizen van het warmtenet. Het warmtenet moet straks warmte leveren aan circa 2.500 woningen in het Mozaïek en het Rooster in de nieuwe woonwijk Zuidbroek. De warmte wordt gebruikt voor ruimteverwarming en verwarming van tapwater.

Met deelname aan de KROs Energy Survival willen de basisscholen Terebint, Regenboog Osseveld, Regenboog Woudhuis, De Heuvellaan, De Sjofar en Oosterhuizen hun leerlingen uit groep acht meer bewust maken van het zorgvuldig omgaan met energie. Met behulp van digitale lespakketten en opdrachten op www.energysurvival.nl. gaan de leerlingen van deze basisscholen aan de slag met themas als duurzame energie en energiebesparing. Energie en energiebesparing worden thuis en op school in een eigentijdse en populaire context geplaatst (learning by having fun) en er wordt een actieve discussie hierover gestimuleerd tussen de leerlingen en hun sociale omgeving (ouders, vrienden, etc.).

Gemeente Apeldoorn en Natuurhuis organiseren op dinsdag 22 mei de Apeldoornse voorronde. Met de organisatie van deze voorrondes wil de gemeente mede aandacht vragen voor haar eigen energie- en klimaatbeleid. De voorrondes vinden plaats op een locatie van Natuurmonumenten, open erf De Groote Modderkolk te Loenen. De winnaar van de voorrondes strijdt mee in de nationale finale in juni. Vorige jaar was dat basisschool de Touwladder, zij werd tweede. De winnaar van de nationale finale bindt in de laatste televisie afleveringen van KROs Energy Survival de strijd aan tegen de winnaars van Noorwegen en Zweden. De Energy Survival is een initiatief van Klimaatverbond Nederland, SenterNovem en de KRO.

Apeldoornse scholieren in de race voor deelname KROs Energy Survival

Vorige week zijn zes Apeldoornse basisscholen met de voorronde van KROs Energy Survival begonnen. Met behulp van digitale lespakketten en opdrachten op www.energysurvival.nl. gaan de leerlingen van deze basisscholen aan de slag met themas als duurzame energie en energiebesparing. De Apeldoornse voorronde vindt 22 mei plaats op De Groote Modderkolk, een open erf van Natuurmonumenten en Stichting Verdandi, Vrijenbergerweg 24a en 24b te Loenen
(www.degrootemodderkolk.nl).

De winnaars van de lokale voorronde maken kans op deelname aan de Europese tv-finale, die eind 2007 door de KRO zal worden uitgezonden. Apeldoorn is een van negen gemeentes in Nederland waar een voorronde wordt gehouden.
In het tv-programma, dat van maart t/m april 2007 zijn tweede uitzending heeft, trekken vijf teams van drie kinderen op survivaltocht door Noorwegen. Onderweg krijgen ze allerlei opdrachten die te maken hebben met duurzame energie en energiebesparing. Zo leren de kinderen, de kijkers en hun ouders op een spannende en eigentijdse manier over het besparen van energie en het bestaan van alternatieve bronnen van energie. Het tv-programma is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken gemaakt om kinderen en hun ouders bewust om te leren gaan met energie.

Het lesmateriaal waarmee de scholen aan de gang gaan heeft dezelfde naam als het tv-programma en is ontwikkeld door Codename Future. Kinderen kunnen op een heel zelfstandige manier hun opdrachten via de site www.energysurvival.nl doen en leren over energiegebruik en alternatieve energiebronnen.

Vanwege het succes van het tv-programma en het gebruik van de site in 2006, heeft het Ministerie van Economische Zaken besloten om het programma Energy Survival een vervolg te geven en de voorrondes in het leven te roepen. Via de voorrondes gaan de kinderen na het kijken van het tv-programma ook op school en thuis aan de slag met het thema energie.

De gemeente Apeldoorn organiseert als een van de eerste in Nederland een dergelijke voorronde en wil hiermee aandacht vragen voor haar eigen energie- en klimaatbeleid. De Vereniging Klimaatverbond Nederland organiseert deze voorrondes om lokale overheden de kans te bieden om op deze unieke manier aandacht te vragen voor het gemeentelijke klimaat- en energiebeleid en de burgers daar bij te betrekken.

Voor het laatst bijgewerkt op: 11-4-2007 11:18