Verbreding Maurikse Wetering, Tochtsloot en Ingensche Veld

Waterschap Rivierenland is van plan de Maurikse Wetering, de Tochtsloot en de sloten in het Ingensche Veld te verbreden. Deze verbreding is nodig om wateroverlast te voorkomen. Voor de verbreding van de watergangen heeft het waterschap extra grond nodig. Hiervoor is samenwerking gezocht met de grondeigenaren.

Afgelopen maart zijn twee informatieavonden gehouden om de belanghebbenden te informeren over de plannen. Deze maand start het waterschap gesprekken met de grondeigenaren in het gebied om te bekijken welke mogelijkheden er zijn. In het gebied aan de Maurikse Wetering en Tochtsloot zal ongeveer anderhalf hectare en bij het Ingensche veld circa twee hectare waterberging gemaakt moeten worden. Medio augustus zal op basis van de gesprekken helder zijn waar de benodigde hectaren gevonden zijn en waar de verbreding daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

Ruimte voor water
In het hele rivierengebied is Waterschap Rivierenland op zoek naar ruimte voor water. Dit is nodig om goed voorbereid te zijn op meer regen en hevige buien. Waterschap Rivierenland heeft het huidige watersysteem bestudeerd op basis van de verwachte klimaatverandering. Conclusie is, dat het stelsel van sloten en weteringen niet goed genoeg is ingericht op de komst van meer water.

Een van de oplossingen is opvangen van het te veel aan water in bestaande sloten en weteringen. Het waterschap heeft gekozen voor het verbreden van sloten en weteringen. In natte periodes stijgt het water hierdoor minder snel waardoor minder wateroverlast ontstaat. Bovendien bieden de sloten in droge periodes een waterbuffer.