Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Het Bildt voert VROM-taken grotendeels goed uit

12-04-2007

De gemeente het Bildt voert haar wettelijke taken op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwen over het algemeen goed uit. De uitvoering van de gemeentelijke milieutaken blijft daar, in vergelijking, iets bij achter. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie in 2006.

In 2002 heeft de VROM-Inspectie de gemeente ook bezocht. Centraal stond toen de bouwregelgeving. Het onderzoek van vorig jaar laat zien dat er op dit gebied verbeteringen zijn doorgevoerd. De verlening van vergunningen is door de invoering van nieuwe procedures en checklisten transparanter en meer gestructureerd geworden. Ook worden besluiten uitgebreid gemotiveerd en onderbouwd. Daarnaast is de verlening van gebruiksvergunningen (brandveiligheid) goed op gang gekomen en ligt nu op schema.

Het onderzoek toont wel aan dat de gemeente nog een aanzienlijk aantal bestemmingsplannen heeft dat ouder is dan tien jaar. Daarnaast blijft het niveau van de uitvoering van een aantal milieutaken achter. Bij milieuvergunningen zijn de voorschriften bijvoorbeeld niet altijd goed handhaafbaar en in het milieujaarverslag ontbreekt een aantal wettelijke vereisten.

De gemeente onderschrijft de uitkomsten van het onderzoek en heeft naar aanleiding daarvan ondertussen een aantal verbeteringen in gang gezet. Zo zal dit jaar ondermeer een meerjarenprogramma voor de actualisatie van bestemmingsplannen worden opgesteld. Alhoewel de gemeente het Bildt al de nodige aandacht heeft voor toezicht en handhaving van de VROM-taken, kan op een aantal punten nog winst worden behaald. Door de start begin 2007 van een gezamenlijke handhavingsdienst voor de vier Middelsee-gemeenten (Ferwerderadiel, het Bildt, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel) denkt de gemeente het toezicht en de handhaving op een hoger niveau te kunnen tillen.

De VROM-Inspectie heeft in de afgelopen vier jaar alle gemeenten in Nederland onderzocht naar de uitvoering en handhaving van VROM-regelgeving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verlenen en handhaven van bouw- en milieuvergunningen en het opstellen en handhaven van bestemmingsplannen. De VROM-Inspectie treedt niet alleen op als handhaver van de VROM-r egels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met gemeenten op te lossen.

Download


Zie het origineel


* Rapport van de VROM-Inspectie (pdf, 170 KB)