Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ferwerderadiel moet VROM-taken verbeteren

12-04-2007

De gemeente Ferwerderadiel voert haar wettelijke taken op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwen op een aantal onderdelen onvoldoende uit. Dat blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie in 2006. De gemeente Ferwerderadiel heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld voor verbeteringen.

Door een bewuste keus voor een te klantvriendelijke opstelling en capaciteitsproblemen is met name de verlening van bouwvergunningen onvoldoende. Toetsing aan wet- en regelgeving vindt maar beperkt plaats en niet altijd wordt de juiste (formele) procedure gevolgd. Ook het toezicht en handhaving van de VROM-taken vindt onvoldoende plaats. Er vindt geen structureel toezicht plaats en daarnaast probeert de gemeente handhavingszaken vaak te informeel op te lossen, waardoor overtredingen erg lang blijven voortduren.

Bij een groot deel van de milieutaken doet de gemeente het beter. Zo worden de taken met betrekking tot het milieuverslag, het Bouwstoffenbesluit, de riolering en de vergunningverlening over het algemeen goed uitgevoerd.

De gemeente onderschrijft de uitkomsten van het onderzoek deels en heeft ondertussen een plan van aanpak opgesteld om een aantal noodzakelijke verbeteringen door te voeren. Zo zijn er verbeteringen voorgesteld (en deels al in werking getreden) om de vergunningverlening op een hoger niveau te krijgen. Daarnaast moet de start in 2007 van een gezamenlijke handhavingsdienst voor de vier Middelsee-gemeenten (Ferwerderadiel, het Bildt, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel) het toezicht en de handhaving op een adequaat niveau brengen.

De VROM-Inspectie heeft in de afgelopen vier jaar alle gemeenten in Nederland onderzocht naar de uitvoering en handhaving van VROM-regelgeving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verlenen en handhaven van bouw- en milieuvergunningen en het opstellen en handhaven van bestemmingsplannen. De VROM-Inspectie treedt niet alleen op als handhaver van de VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met gemeenten op te lossen.

Download


Zie het origineel


* Rapport van de VROM-Inspectie (pdf, 190 KB)