Naar een duurzame voorraad in Zoetermeer

12.04.2007 / 10:32 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vestia zoetermeer

Vestia zoetermeer

http://www.vestia.nl/

Corporaties in Zoetermeer ontwikkelen samen een werkwijze voor duurzame renovatie van woningen

De woningcorporaties in Zoetermeer, Vestia, De Goede Woning en Vidomes, hebben gezamenlijk het initiatief genomen om de kwaliteit en duurzaamheid van hun woningen verder te verbeteren. Zij ontwikkelen samen met W/E adviseurs een werkwijze voor de toepassing van duurzame maatregelen bij renovatie van woningen. Doel hiervan is het energieverbruik te verlagen en de kwaliteit van het binnenklimaat te verbeteren.

Kwaliteitseisen
Vanwege de aangescherpte kwaliteitseisen voor nieuwbouw, zijn nieuwe woningen vaak aanzienlijk energiezuiniger en is de kwaliteit van het binnenmilieu (zoals luchtvochtigheid en tochtstromen) beter. Het aantal oudere woningen in Zoetermeer is echter veel groter dan het aantal recent gebouwde woningen. Daardoor zijn er grote voordelen te behalen bij het verbeteren van deze woningen. Bijvoorbeeld als het gaat om energiebesparing, het terugdringen van de woonlasten en het creëren van een beter leefklimaat voor bewoners of gebruikers. Landelijk hebben de woningcorporaties verenigd in Aedes hierover uitspraken gedaan in het 'Antwoord aan de samenleving'. Woningcorporaties gaan fors investeren in maatschappelijke doelen. Het reduceren van het energiegebruik met 20% in 10 jaar is daar een van.

Milieuvisie
Om na te gaan waar welke milieuvoordelen te behalen zijn nemen de woningcorporaties in Zoetermeer hun werkprocessen ten aanzien van groot onderhoud en vastgoedbeheer kritisch onder de loep. Zij ontwikkelen een gezamenlijke visie, waarbij de themas energiebesparing, gebruik van duurzame materialen, waterbesparing, afval en gezondheid van de gebruikers aan de orde komen. Daarbij gebruiken de woningcorporaties het door W/E adviseurs ontwikkelde instrument GPR Gebouw Bestaand als hulpmiddel.

GPR Gebouw Bestaand
Met GPR Gebouw Bestaand wordt de huidige situatie van een complex in kaart gebracht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de beschikbare gegevens zoals bouwkundige tekeningen en werkelijk gemeten energieverbruik. Eventueel ontbrekende kenmerken worden per woning verzameld. Vervolgens stelt de corporatie vast welke kwaliteit voor dat woningcomplex gewenst is vanuit de visie op het toekomstige gebruik ervan. GPR Gebouw Bestaand geeft inzicht in het verschil tussen gemeten en gewenste kwaliteit. Het geeft ook handvatten voor verbetering.

Proefproject
Iedere woningcorporatie in Zoetermeer selecteert één proefproject en gaat met GPR Gebouw Bestaand aan de slag. De ervaringen moeten duidelijk maken of de werkwijze kan worden vertaald naar concrete doelstellingen voor onderhoud, renovatie of herstructurering. De resultaten van de proefprojecten worden na de zomer van 2007 verwacht.