Gemeente Den Haag

Haagse scholieren doen mee aan voorronde Energy Survival

Vier Haagse basisschoolklassen proberen deze week om binnen en buiten hun school zo veel mogelijk 'reclame' te maken voor het zuinig omgaan met energie. Leerlingen van groep 8 van de Bavinckschool, de Nutsschool M.M. Boldingh en de Triangel gebruiken al hun creativiteit om aan medeleerlingen, ouders en vrienden te vertellen waarom energiebesparing zo belangrijk is. Ze doen dit om punten te verdienen voor de Haagse voorronde van KRO's Energy Survival. Dit populaire tv-programma wil met behulp van een digitaal lespakket kinderen duidelijk maken hoe ze op een andere manier met energie kunnen omgaan. De gemeente organiseert in mei de Haagse voorronde, waarin zes klassen strijden om een plek in de provinciale halve finale. De winnaars daarvan mogen naar Noorwegen om mee te doen aan de tv-finale.

Poppenkast
De Haagse scholieren kunnen in de weken voor de voorronde al punten verdienen met verschillende opdrachten. Eén daarvan heet de 'grote uitdaging': welke school weet het beste uit te dragen dat het belangrijk is om zuinig te zijn met energie? De leerlingen zijn daarbij bijzonder creatief. Ze voeren bijvoorbeeld een poppenkastvoorstelling op in groep 3 om het thema ook bij de kleintjes onder de aandacht te brengen. Of ze maken een echte energiekrant voor alle ouders. De verdiende punten kunnen ze gebruiken tijdens de voorronde op 7 mei in het Zuiderpark. Daar strijden de scholen tegen elkaar in verschillende sportieve spellen waarin het thema energie centraal staat.

Energy Survival
Energy survival is een onderwijsproject van de Vereniging Klimaatverbond Nederland, gericht op groep 8 van het basisonderwijs. Het project bestaat uit een digitaal lesprogramma en een competitie tussen scholen, waarvan de finale in acht afleveringen bij de KRO op tv te zien is. De doelstelling van het project is om kinderen op een leuke en spannende manier kennis bij te brengen over energiebesparing. De organisatie betrekt hier actief gemeenten en provincies bij. De gemeente Den Haag vindt het belangrijk om mee te werken aan het project. Het klimaatvraagstuk staat hoog op de Haagse agenda en de Energy Survival biedt de gelegenheid om hier ook de jonge inwoners van de stad bij te betrekken.