Gemeente Den Haag

Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid op de Escamplaan wordt een pakket aan verkeersmaatregelen uitgevoerd. Ter hoogte van het Castricumplein komt aan beide kanten van de Escamplaan een bushalte. Fietsers worden hier achter langs geleid wat een veiliger situatie oplevert. Voor voetgangers komt bij de halte een oversteekplaats met zebra, zodat ze gemakkelijker en veiliger kunnen oversteken. Het plan is vandaag door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. De inspraak heeft niet geleid tot wijzigingen in het plan.

Verkeerswethouder Peter Smit: De maatregelen zorgen voor een veiliger situatie voor fietsers en voetgangers op dit deel van de Escamplaan. Met het plan spelen we ook optimaal in op de nieuwe verkeerssituatie die RandstadRail met zich meebrengt.
Voertuigen van RandstadRail gaan vanaf het Monnickendamplein doorrijden naar het nabijgelegen OV-knooppunt Leyenburg. De huidige tramhalte voor lijn 6k aan de Escamplaan vervalt en wordt vervangen door een bushalte. Dit vergroot de duidelijkheid voor de reizigers en voorkomt onveilige situaties voor voetgangers die bij de kop van de tramhalte oversteken. Sommige voertuigen zouden namelijk wel stoppen en andere niet.
Daarnaast maken de bussen door de komst van RandstadRail geen gebruik meer van de trambaan. Dit maakt het noodzakelijk om voor de bussen een nieuwe bushalte aan te leggen. Deze wordt zo aangelegd dat de bussen niet op de fietsstrook hoeven te stoppen.

Het plan sluit aan op het herinrichtingsplan van het Castricumplein dat binnenkort door het college wordt behandeld. Naar verwachting starten de werkzaamheden eind mei van dit jaar en moeten begin juli zijn afgerond.