KNHS


Zes Nederlanders naar World Cup finales Las Vegas 12 april 2007

ERMELO (KNHS) - In de al vele jaren snelst groeiende stad van de USA, Las Vegas, worden van 18 tot en met 22 april voor de tweede maal terzelfder tijd de wereldbeker finales springen en dressuur verreden. Nederland komt in beide finales met drie combinaties aan de start. Albert Zoer (Echten) met Lowina, Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Milano en Leopold van Asten (Duizel) met VDL Groep Fleche Rouge in het springen en Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Sunrise, Edward Gal (Harskamp) met Group 4 Securior IPS Gribaldi en Marlies van Baalen (Brakel) met BMC Kigali.

Dressuur

De Nederlandse paarden vertrekken op zaterdag 14 april samen met alle andere paarden uit West-Europa met een vliegtuig van Martin Air vanaf Schiphol. De paarden moeten 's ochtends om 04.00 uur op Schiphol zijn. "Ik ben daar niet ongelukkig mee, want dat betekent ook dat we eerder dan gepland in Las Vegas zijn, waardoor ik Sunrise op een normaal tijdstip nog even kan gaan rijden", aldus Imke Schellekens-Bartels. Voor Edward Gal zijn de voorbereidingen op de wereldbeker finale goed verlopen. "Ik had een clinic in Canada afgesproken, omdat ik niet verwacht had dat ik mij zou kunnen plaatsen voor de finale. In die kleine week is G4S IPS Gribaldi thuis doorgereden en die betrekkelijke rust heeft hem goed gedaan. Daarnaast is het een dekhengst die voor nageslacht moet zorgen en hij is nu helemaal aan het voorjaarsritme gewend, waardoor ik verwacht met hem te kunnen schitteren in Las Vegas", zegt Gal, die wel nieuwsgierig is hoe zijn hengst de vliegreis zal doorstaan. "Met Lingh ging het in Las Vegas twee jaar geleden heel goed, dus heb ik ook nu veel vertrouwen in mijn paard en in mezelf". Het was voor Marlies van Baalen best een verrassing toch nog naar de finale te mogen, door het uitvallen van Laurens van Lieren zijn paard Hexagons Ollright. "Vanaf het moment dat ik hoorde dat we mochten gaan hebben we de trainingsarbeid geïntensiveerd, waarbij we Kigali natuurlijk topfit wilden houden. Dat is gelukt. We hebben de afgelopen dagen vooral accenten in de training proberen te leggen. De ene dag de pirouettes extra aandacht gegeven, de andere dag juist weer de changementen en dan weer piaffe en passage. Kortom, afwisselend trainend toegewerkt naar de finale", vertelt Marlies. Sterkste troef van Nederland lijkt Imke Schellekens-Bartels te zijn met Sunrise. "Ik heb niet het gevoel favoriet te zijn", zegt ze zelf, en zij verklaart dat als volgt. "Als ik naar Isabell Werth kijk tijdens Indoor Brabant dan wordt het moeilijk voor mij om met Sunrise dat niveau te halen, ook al loopt mijn paard op de toppen van zijn kunnen. Aan de andere kant is er in Las vegas een intens meelevend publiek, en dat kan mogelijk in het nadeel werken van de soms hectisch wordende Warum Nicht. Dan is er nog veel mogelijk". In de voorbereidingen op de wereldbeker finale heeft Imke getracht steeds weer de puntjes op de i te zetten tijdens een in het algemeen lichtere training. "Wat ik wel lekker vind is dat de details in de Kür steeds beter op zijn plek beginnen te vallen. Zo is het begingedeelte van mijn Kür sterk verbeterd, omdat ik steeds beter ga aanvoelen waar ik in de draf, de piaffe en passage iets meer kan vragen of juist iets dien te temperen. Daarnaast is er steeds meer balans gekomen tussen dat wat Sunrise en ik dienen te laten zien en de muziek".

Springen

Voor Leopold van Asten was de generale repetitie er één om in te lijsten. Afgelopen zaterdag zette hij in Dortmund in de Nord Rhein Westfalen prijs in de winnersround iedereen op achterstand en won een auto. "Dortmund is de laatste wedstrijd voor Las Vegas en VDL Groep Fleche Rouge voelde aan als vanouds. Ze is in topvorm en daarom reis ik met veel vertrouwen af naar Las Vegas", aldus Van Asten, die onlangs zijn ogen liet laseren en sinds dat moment zonder bril zijn wedstrijden rijdt.
Albert Zoer brengt in Las Vegas de merrie Lowina aan de start. "Ik had het plan om met de hengst Lincoln naar de wereldbeker finale te gaan, maar heb nu toch voor Lowina gekozen", vertelt hij. De reden is dat na de zware val van Lincoln tijdens Indoor Brabant de hengst twee weken rust heeft gehad. "Lincoln is nu weer topfit, maar mist net twee weken in de voorbereiding. In Dortmund hadden we een licht foutje in de driesprong, maar dat was mijn eigen fout, want ik kwam net even te nadrukkelijk door met mijn been", aldus Zoer, die Lowina in Gotenburg heeft ingezet. "Dat was haar eerste zware wedstrijd waarin ze twee foutjes maakte, maar beide foutjes waren aan het einde van de proef. Toen had ik het idee dat ze nog net even conditie te kort kwam, maar dat is nu zeker niet het geval".
Gerco Schröder gaat van start met Eurocommerce Milano. Voor deze combinatie is het voor de tweede achtereenvolgende keer dat zij in een wereldbeker finale van start gaan. "Ik heb Milano afgelopen weekeinde in Dortmund gestart en heb het idee dat de vorm er is", zegt Gerco, die met Milano in Verona de wereldbeker kwalificatie wist te winnen en in Helsinki tweede werd. "Daarna was er even een lichte blessure, maar daarvan is ze helemaal hersteld en ik ga met een heel goed gevoel naar Las Vegas".

Deelnemers

Voor de finale in het springen hebben zich ruiters uit veertien leagues kunnen kwalificeren. Wie er allemaal daadwerkelijk van start gaan zal pas bekend zijn na de veterinaire keuring. Op de deelnemerslijst voor het springen staan 43 ruiters met 53 paarden, afkomstig uit 16 landen.
Op de deelnemerslijst voor de Rolex FEI Wereldbeker finale dressuur staan 17 ruiters met even zovele paarden, afkomstig uit tien landen. De deelnemers in de dressuurfinale komen uit vier leagues. Hier staan de deelnemers vrijwel zeker vast. Het zijn naast de drie Nederlanders Isabell Werth met Warum Nicht FRH, Andreas Helgstrand met Blue Hors Matiné, Kyra Kyrklund met Max, Tinne Vilhelmson met Solos Carex en Jan Brink met Briar. Uit de centraal Europese league heeft de Wit Russische Iryna Lis met Problesk zich geplaatst, terwijl Evi Strasser via de Canadese league tot de finale is doorgedrongen. Via de USA League hebben zich de volgende combinaties weten te plaatsen: Steffen Peters met Floriano en Courtney King met Idocus (dit paard werd tot voor kort bereden door Marlies van Baalen). Jacqueline Brooks uit Canada met Gran Gesto, de Amerikaanse Leslie Morse met Tip Top en de Portugees Daniel Pinto met Galopin de la Font kregen een wild card. Daarnaast worden van uit de West-Europese league nog twee ruiters aan het deelnemersveld toegevoegd en dat zijn de Amerikaanse Catherine Haddad met Maximus en de Britse Wayne Channon met Lorenzo.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Tijdschema:

Rolex FEI World Cup finales Las Vegas van 18 - 22 april 2007

N.B.: Er moet rekening worden gehouden met een tijdsverschil van negen uur!

Woensdag 18 april:
Rolex FEI World Cup Jumping Warm-Up class 1 - 09.30 uur (18.30 Ned. tijd)
Rolex FEI World Cup Jumping Warm-Up class 11 - 11.45 uur (20.45 Ned. tijd)
Rolex FEI World Cup Dressage Warm-Up class - 13.30 uur (22.30 Ned. tijd)

Donderdag 19 april:
Rolex FEI World Cup Grand Prix Dressage - 12.30 uur (21.30 Ned. tijd) Rolex FEI World Cup Jumping Final 1 - 17.00 uur (02.00 Ned. tijd)

Vrijdag 20 april:
Rolex FEI World Cup Dressage B-Final & Open Class - 13.00 uur (22.00 Ned. tijd)
Rolex FEI World Cup Jumping Final 2 - 19.00 uur (04.00 Ned. tijd)

Zaterdag 21 april:
Las Vegas Grand Prix - 13.00 uur (22.00 Ned. tijd) Rolex FEI World Cup Dressage Final - 19.00 uur (04.00 Ned. tijd)

Zondag 22 april:
Rolex FEI World Cup Jumping Final III - 12.00 uur (21.00 Ned. tijd)

Meer info zie:
www.worldcuplasvegas.com
onder 'participants' kunt u de informatie over alle deelnemers vinden. of www.horsesport.org (de website van de FEI)