Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

OV-ambassadeur
Jeltje van Nieuwenhoven
Koningskade 4
2596 AA Den Haag

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 11 april 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGP/MDV/U07.00789 - Onderwerp
reactie advies toekomst OV-fiets

Geachte mevrouw van Nieuwenhoven,

Met veel waardering heb ik kennis genomen van uw advies over de toekomst van de OV-fiets. Naar mijn mening bevat het advies alle elementen die nodig zijn om tot een gezonde toekomst voor de OV-fiets te komen. Ik onderschrijf uw conclusies en de daarop gebaseerde aanbevelingen voor de vervolgstappen daarom ook van harte. Wat voor mij ook zwaar weegt is dat de door u voorgestelde lijn gesteund wordt door consumentenorganisaties (waaronder de Fietsersbond die ook mede initiatiefnemer is van de OV-fiets) en decentrale overheden. In het natransport van het openbaar ver- voer is de OV-fiets, met het daaraan gekoppelde huurgemak voor de klant, een waar- devolle voorziening voor de reiziger. Daarom heeft mijn departement in het verleden steun gegeven voor ontwikkeling van het concept. En daarom is mij er ook veel aan gelegen dat deze voorziening ook in de toekomst zo veel mogelijk gewaarborgd is.

Ik heb alle lof voor de manier waarop de stichting OV-fiets, de huidige exploitant, de OV-fiets uitgebouwd heeft tot het landelijk dekkende concept dat het nu is. De ex- ploitatie is echter nog verre van kostendekkend en voor verdere groei zijn stevige in- vesteringen nodig, met name in de uitbreiding van de stallingsruimte bij de stations. Tot dergelijke investeringen is de stichting OV-fiets niet in staat. Ik ben daarom blij met het goede bod van de NS voor een toekomstvaste exploitatie. In het bod van de NS wordt uitgegaan van het bestaande concept en het vasthouden van de huidige gunstige prijstelling. Tegelijkertijd houdt NS rekening met de voor groei en uitbreiding benodigde investeringen.

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Telefoon 070 - 351 6171 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Fax 070 - 351 7895 Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 of bus 22 vanaf station CS of met tramlijn 9 vanaf station HS

DGP/MDV/U07.00789

De stichting OV-fiets en andere belanghebbenden hebben aangegeven dat gelet op de wens van een goede borging van het maatschappelijk belang onvoorwaardelijke overdracht van de exploitatie van OV-fiets aan NS onverstandig zou zijn. Naar mijn mening biedt uw voorstel met daarin een overgangsperiode van 3 jaar en een stevige Raad van Toezicht een zeer goed antwoord op deze zorg. De rol en taken van deze raad en de betrokkenheid daarin van partijen moeten wel goed worden uitgewerkt met als kerndoel een duurzame OV-fiets als vervoervoorziening in het voor- en na- transport.
Ik ben gaarne bereid mijn medewerking te verlenen aan de oprichting van de in uw advies genoemde stichting waar tijdelijk het eigendom van de OV-fiets formule on- dergebracht kan worden.

Daarnaast wil de stichting OV-fiets dat het rijk de investeringen rond de stationsstal- lingen, die nodig zijn voor OV-fiets, voor haar rekening neemt. Dat zou ruimte geven voor minder draagkrachtige marktpartijen of voor voortzetting van de exploitatie door de stichting. In de filosofie van de stichting is de OV-fiets een vorm van openbaar ver- voer en heeft ze op basis daarvan recht op gratis stallingsruimte. Naar mijn mening is dit standpunt onjuist. De OV-fiets is een vorm van fietsverhuur. Het is geen openbaar vervoer en het rijk mag niet betalen voor de benodigde stallingsruimte, die slechts ter beschikking zou staan van OV-fiets, dat is ongeoorloofde staatsteun. Bovendien zou er dan een oneerlijke situatie ontstaan, omdat andere fietsverhuurders wel zelf de kos- ten voor stallingsruimte moeten dragen. Ik zou dan ook alle andere fietsverhuurders gratis stallingsruimte moeten gaan aanbieden. Minister Peijs heeft de Tweede Kamer hierover uitgebreid geïnformeerd. In deze brieven treft u, zoals u ook in uw advies aangeeft, een juridische onderbouwing van mijn standpunt.

Alles beschouwend ben ik van mening dat uw advies de beste kans biedt voor een toekomstvaste voortzetting van de OV-fiets. Ik hoop dat alle betrokken partijen uw advies onderschrijven.

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Mw. J.C. Huizinga-Heringa


---