GroenLinks

Minister Rouvoet moet happy spreekhour invoeren

12 april 2007

Voor het eerst is er een jeugdminister. GroenLinks is daar blij mee. Maar het lijkt eerder een minister óver de jeugd dan vóór de jeugd. Tofik Dibi wil dat Rouvoet jongeren zelf een stem geeft. Daarom bepleit hij dat jongeren vanaf 16 jaar kunnen stemmen en wekelijks met de minister van gedachten kunnen wisselen in een happy spreekhour. Bovendien moet er een ombudsman voor de jeugd komen.

Eindelijk is hij er: de langverwachte minister voor Jeugdzaken. Helaas is zijn takenpakket veel te smal en tobberig. Hij gaat alleen over de jongeren die zorg nodig hebben. Minister Rouvoet gaat zich wel bemoeien met andere terreinen, maar ook dan gaat het om de zorgenkindjes. Jongeren die geen baan en opleiding hebben moeten naar een prep camp. Wij willen geen kampen maar kansen.

GroenLinks wil een minister die gaat over alle jongeren in Nederland. Een minister die niet alleen de zorgen van de ouders agendeert, maar ook de zaken die jongeren zelf belangrijk vinden. GroenLinks wil dat jongeren meer zeggenschap krijgen over de dingen die hen aangaan.

Tofik Dibi doet daarom de volgende voorstellen: o Jongeren hebben vanaf hun 16de actief en passief stemrecht o Er komt een jeugdombudsman die klachten van jongeren over overheidsinstanties behandelt en/of jongeren bijstaat bij het indienen van een klacht conform de Algemene Wet Bestuursrecht. o Het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind (1989) wordt als integrale bijlage toegevoegd aan de Grondwet en fungeert daarmee als kader voor nationale wetgeving.
o Er komt een verplichte kinderrechtentoets voor alle relevante wetgeving en voor beleidsplannen van de diverse overheden. o Het aantal kinder- en jongerenrechtswinkels wordt fors uitgebreid.

Een minister die echt gaat voor de jongeren in Nederland zal deze voorstellen omarmen.

Tofik Dibi