Nederlandse Taalunie

Jury Prijs der Nederlandse Letteren benoemd

Den Haag, 12 april 2007


Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie heeft de jury voor de 18e editie van de Prijs der Nederlandse Letteren benoemd.

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze prijs in het Nederlandse Taalgebied. De prijs wordt om de drie jaar toegekend door het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De uitreiking gebeurt beurtelings door een lid van het Belgische of het Nederlandse koningshuis. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 16.000 euro.

De jury bestaat uit:

* Anton Korteweg (voorzitter), dichter en directeur van het Letterkundig Museum in Den Haag (NL)

* Marijke Arijs, literair vertaalster en recensente (BE)
* Jerome Egger, docent lerarenopleiding, specialisme (Caraïbische) literatuur (SR)

* Joris Gerits, hoogleraar Taalbeheersing en moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit Antwerpen (BE)

* Joke van Leeuwen, auteur, tekenaar en performer (NL)
* Jeroen Overstijns, Chef Boeken de Standaard (BE)
* Thomas Vaessens, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit van Amsterdam (NL)

De leden zijn voorgedragen door de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren, het officiële adviesorgaan van de Nederlandse Taalunie. De jury zal aan het Comité van Ministers een voordracht doen voor een laureaat.

De Prijs wordt al uitgereikt sinds 1956. De laatste keer, in 2004, ontving Hella S. Haasse de prijs uit handen van Koningin Beatrix. Eerdere laureaten zijn Gerard Reve, Paul de Wispelaere, Harry Mulisch, Christine D'haen, Gerrit Kouwenaar, Hugo Claus, Lucebert, Maurice Gilliams, Willem Frederik Hermans, Marnix Gijsen, Simon Vestdijk, Gerard Walschap, Jacques Bloem, Stijn Streuvels, Adriaan Roland Holst en Herman Teirlinck.

Meer informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbet Vannyvel, lvannyvel@taalunie.org, telefoon + 31 70 346 95 48. Meer informatie over de Prijs der Nederlandse Letteren.

Meer informatie over het Comité van Ministers en de Raad der Nederlandse Taal en Letteren van de Taalunie.

Nederlandse Taalunie
In de Nederlandse Taalunie voeren de Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse overheid gezamenlijk beleid op het gebied van Nederlandse taal, onderwijs en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.