Gemeente Utrecht

Motie Gemeenteraad Utrecht: "Wachten op pardon"

Door mevrouw B. Dibi (PvdA) zal tijdens de raadsvergadering van heden bijgaande actuele motie (nr. 18) worden ingediend: "Wachten op pardon".

Motie: Wachten op pardon

De gemeenteraad van Utrecht in vergadering bijeen op 12 april 2007.

Gelet op de gevoerde discussies in de Tweede Kamer aangaande de pardonregeling.

Overwegende dat:

- In het regeerakkoord van Balkenende IV een pardonregeling is opgenomen voor asielzoekers die voor 1 april 2001 hun eerste asielverzoek hebben ingediend, sindsdien in Nederland verblijven, en voor wie geen contra-indicaties bestaan om reden van criminaliteit of oorlogsmisdrijven;
- De uitvoering van de pardonregeling nog maanden op zich laat wachten;
- Personen die in afwachting van de pardonregeling zijn niet mogen participeren in de samenleving en niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Is van mening dat:
Voor de mensen die naar verwachting in aanmerking komen voor de pardonregeling
- mogelijkheden moeten zijn om te kunnen participeren in de Nederlandse samenleving, bijvoorbeeld door het volgen van onderwijs en (vrijwilligers)werk;
- huisvesting geregeld moet worden;

- een financiële regeling getroffen moet worden waardoor zij op een menswaardige manier de uitvoering van de pardonregeling kunnen afwachten.

En verzoekt het college:

1. De groep die de afgelopen jaren aantoonbaar in Utrecht heeft verbleven en aan de te verwachten criteria voor de pardonregeling voldoet, op de kortst mogelijke termijn in kaart te brengen.
2. De noodzakelijke begeleiding en faciliteiten voor inburgering, participatie en onderwijs te regelen in samenwerking met de bestaande organisaties, zoals het COA, Vluchtelingenwerk, en Stil.
3. Aan te geven hoe zij voldoende woonruimte voor deze groep gaat regelen.
4. Aan de personen die onder de in punt 1 genoemde groep vallen, voldoende inkomsten te verstrekken om zelfstandig een leven op te bouwen in de Nederland.
5. zich bij de VNG en het Rijk hard te maken voor voldoende financiële middelen hiervoor.

En de Raad hierover spoedig te rapporteren

Bouchra Dibi (PvdA)

---- --