Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

D i rectie Landbouw

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Landbouw
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE

12 maart 2007 2060709170 DL. 2007/782 12 april 2007

Circussen

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

12 april 2007 DL. 2007/782 2

Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van het lid Van Velzen (SP) over richtlijnen voor wilde dieren in het circus (ingezonden 12 maart 2007).


1
Is het waar dat de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) de door de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) opgestelde brancherichtlijnen voor het welzijn van dieren in het circus heeft afgekeurd? Zo ja, wat zijn daarvan de gevolgen voor de circussector en de brancherichtlijnen?
(Persbericht van Wilde Dieren de Tent Uit, 8 maart 2007, www.wildedierendetentuit.nl)

Nee, de RDA meent dat het rapport "Welzijn circusdieren, Richtlijnen voor het houden en laten optreden van dieren in circussen", moet worden gezien als een eerste aanzet om tot degelijk onderbouwde richtlijnen te komen. De RDA doet de nodige suggesties voor aanpassingen door de VNCO.

2
Wat is uw mening over het feit dat de RDA weinig vertrouwen heeft in het zelfregulerende vermogen van de VNCO om het welzijn van de dieren in circussen te waarborgen, aangezien de VNCO onvoldoende rekening heeft gehouden met soortspecifieke eigenschappen en welzijnsbehoeften?
De RDA geeft aan verheugd te zijn dat diergezondheid en dierenwelzijn de aandacht hebben van de VNCO en dat de VNCO daar nadrukkelijk blijk van heeft gegeven. Vervolgens beveelt de RDA aan om de richtlijnen te herschrijven en doet daarvoor de nodige suggesties.


3
Is het waar dat in de richtlijnen van de VNCO wordt uitgegaan van het maximaal haalbare voor een mobiel bedrijf als het circus? Zo ja, deelt u de mening dat het maximaal haalbare dientengevolge niet goed genoeg is om het welzijn van dieren in een circus te kunnen waarborgen? Zo ja, bent u bereid een verbod in te stellen op het gebruik van die dieren, waarvan het welzijn niet te garanderen valt in een mobiele situatie in het circus? Zo neen, deelt u de mening dat het niet noodzakelijk is om met dieren te slepen, gezien er veel alternatieven voorhanden zijn? Zo neen, waarom niet? Uit de richtlijnen van de VNCO blijkt niet dat bij het opstellen van de richtlijnen is uitgegaan van het maximaal haalbare voor een mobiel bedrijf. Feit is wel dat de RDA de richtlijnen in de huidige vorm als onvoldoende heeft gekwalificeerd vanuit het oogpunt van dierenwelzijn. Mede vanwege het draagvlak vind ik het van belang dat de sector zelf richtlijnen ontwikkelt. Ik wacht daarom eerst verdere initiatieven van de VNCO af. Op basis daarvan zal ik bepalen of eventuele andere maatregelen wenselijk zijn. Uiteraard zal dit onderwerp in de nieuwe nota Dierenwelzijn ook aan de orde komen.


4
Kent u het rapport: 'Guidelines for the Keeping of Wild Animals in Circuses' uit Oostenrijk? Deelt u de conclusie dat het onmogelijk is om wilde dieren in het circus te houden in overeenstemming met hun soortspecifieke eigenschappen en welzijnsbehoeften? Zo ja, bent u bereid om in navolging van de Oostenrijkse regering een nationaal verbod op wilde dieren in het circus in te stellen? Zo neen, waarom niet?

Het rapport is mij bekend.
Verder verwijs ik u naar het antwoord op vraag 3.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg