Gemeente Echt-Susteren


Groenbericht van uw gemeente: Bestrijding eikenprocessierups 2007

De gemeente Echt-Susteren gaat dit voorjaar de bestrijding van de eikenprocessierups uitvoeren en we willen u daarover graag informeren.

Wat is de processierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en eind april, begin mei komt de rups te voorschijn. Na een aantal vervellingstadia is de rups in juli volgroeid.

Na de derde vervelling krijgt de rups brandharen. Dit vindt plaats tussen eind mei en eind juni. In juli-augustus verpopt de rups zich tot een vlinder, waarna het vrouwtje haar eitjes legt in eikenbomen. Op deze manier zullen er het volgend jaar weer nieuwe rupsen te voorschijn komen.

Waar heeft de eikenprocessierups zijn naam aan te danken?

Uiteraard omdat de rups in eikenbomen te vinden is. Verder gaat de rups groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (het eikenblad).

Brandharen

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast en ontstaan in het derde vervellingsstadium. Door contact kunnen er klachten ontstaan na enkele uren, maar het hoeft niet. Dit is sterk persoonsgebonden. De klachten kunnen zijn pijnlijke jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen.

Hoe kun je zien dat er rupsen in een eikenboom zitten?

De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote ronde spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Wat doet de gemeente Echt-Susteren er aan?

We gaan op een milieuvriendelijke wijze de eikenbomen behandelen die eigendom zijn van de gemeente. Dit zal gebeuren met behulp van een spuitkanon achter een tractor. De eikenprocessierupsen zullen met behulp van een biologisch middel (XenTari) worden bestreden. Dit middel heeft een zeer sterke werking tegen de eikenprocessierups en spaart andere nuttige insecten. Ook voor mensen, overige beplanting en huisdieren heeft het middel geen nadelige effecten en bijwerkingen. De inzet van het spuitkanon kan enige geluidshinder veroorzaken waarvoor wij uw begrip vragen. Particuliere eikenbomen worden niet door de gemeente behandeld met het voornoemde biologische bestrijdingsmiddel.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben met betrekking tot bovenstaande kunt u zich wenden tot onze baliemedewerkers. Ook de GGD Westelijke Mijnstreek biedt goede informatie. Het telefoonnummer is 046 - 478 72 00. Of via internet: www.ggdgezondheidsinfo.nl