Verzuim baart Europese werkgever grote zorgen

12.04.2007 / 13:14 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Mercer human resource

Mercer human resource

Verzuim baart Europese werkgever grote zorgen

Amstelveen, 12 april 2007 - In een poging om verzuim terug te dringen biedt 27% van de werkgevers (financiële) prikkels om werknemers aan te sporen zich minder ziek te melden. Dit blijkt uit recent onderzoek van Mercer Human Resource Consulting onder HR-managers van meer dan 380 organisaties in 16 verschillende Europese landen. De meningen over de vraag of deze 'incentives' (prikkels) zoals waardebonnen en bonussen moreel verantwoord zijn, zijn erg verdeeld. Sommige werkgevers, voornamelijk in Groot-Brittannië, zijn bezorgd dat er in toenemende mate presenteïsme zal optreden, oftewel het fenomeen dat werknemers worden aangemoedigd toch naar hun werk te komen terwijl ze eigenlijk echt ziek zijn.

Steve Clements, principal bij Mercer, legt uit: 'Sommige werkgevers zijn van mening dat het aanbieden van 'incentives' om verzuim terug te dringen, echt zieke werknemers aanmoedigt om niet thuis te blijven. Daarnaast worstelen ook veel organisaties met de kwestie om werknemers te belonen voor wat van ze verwacht wordt; aanwezig zijn op het werk als zij niet ziek zijn'.

Om het verzuimrisico te verminderen biedt bijna de helft (49%) van de respondenten gezondheidsvoorzieningen aan in hun organisatie. Bij deze organisaties is de gezondheidscheck het meest populair, 60% biedt deze voorziening. Interessant is dat Zuid-Europa hierin leidend is met 78% gevolg door Oost-Europa met 76% vergeleken met Noord-Europa 49%. Het lidmaatschap van een fitnesscenter is in Oost-Europa ook erg populair, maar liefst 54% van de organisaties biedt dit aan tegen 32% en 27% in respectievelijk Noord- en Zuid-Europa.
Stoppen met roken heeft in Oost-Europa geen prioriteit, slechts 13% van de respondenten biedt een 'stoppen met roken programma' aan, in tegenstelling tot Zuid- en Noord-Europa met respectievelijk 39% en 33%.

Oorzaken van verzuim
Werkgevers verschillen van mening met betrekking tot het percentage van verzuim wat toe te dichten is aan het echt ziek zijn van werknemers. Het onderzoek concludeert dat meer dan een kwart van de respondenten van mening is dat minder dan 20% van het verzuim gebaseerd is op echt ziek zijn. Verder is een kwart van de respondenten van mening dat 80% van alle dagen dat een werknemer niet op zijn werkplek aanwezig is de oorzaak is van een slechte gezondheid.

Clements merkt op dat; 'De resultaten laten een interessante discrepantie zien in het deel van het verzuim wat te relateren is aan medische aandoeningen. Het probleem is dat veel bedrijven nog steeds geen betrouwbare cijfers hebben met betrekking tot verzuim. Er kan dus een verschil zitten tussen perceptie en realiteit. Werkgevers vragen zich af welk deel van het verzuim te relateren is aan werknemers die echt ziek zijn'.

Voor veel organisaties is de hoofdoorzaak van verzuim eerder veel voorkomend kort verzuim dan lang verzuim. 'Betere data kan organisaties helpen bij het bepalen van initiatieven om het verzuim terug te dringen, het biedt managers de juiste handvaten' merkt Clements op.

Antidiscriminatie wetgeving
Van de respondenten geeft 22% aan dat zij zich zorgen maken dat de antidiscriminatie wetgeving, op het gebied van leeftijd, geslacht en arbeidsongeschiktheid, hen ervan zal weerhouden om verzuim tijdig en adequaat te managen. De zorgen om deze kwestie zijn het grootste in Oost-Europa, Duistland (bijna 1 op de 3 respondenten) en Frankrijk (meer dan
1 op de 4 respondenten). De verschillende Europese richtlijnen zijn inconsequent geïnterpreteerd, dit heeft voor veel verwarring gezorgd bij werkgevers. Wanneer organisaties verzuimzaken bekijken hebben zij het gevoel dat ze alles moeten dubbelchecken om er zeker van te zijn dat ze vanuit het juridische perspectief niet de fout in gaan. Meer begeleiding vanuit de verschillende Europese overheden kan organisaties helpen bij het ontrafelen van lastige wetgeving.

Vergrijzing
De vergrijzing zal volgens 58% van de respondenten stijgende ziektekosten met zich meebrengen. Omdat werknemers door versoberde pensioenvoorzieningen aangemoedigd worden om langer te werken, en tevens daar ook meer gelegenheid voor krijgen als gevolg van de antidiscriminatie wetgeving, zal de gemiddelde leeftijd van werknemers de komende jaren aanzienlijk toenemen. De impact hiervan op werknemers in Europa zal erg afhangen van de overheidsvoorzieningen in het eigen land. Maar in het algemeen zijn de respondenten in Zuid Europa bezorgder over deze stijgende kosten dan diegene in Oost Europa. Mercer organiseert 24 april een gratis webbriefing waarin de resultaten van dit onderzoek verder besproken zullen worden. Meer informatie is terug te vinden op: www.mercerhr.com/eurohcsurvey

Mercer Human Resource Consulting
Mercer Human Resource Consulting is een wereldleider op het gebied van HR en daarmee verband houdende financieel advies en dienstverlening, met meer dan 15.000 werknemers in meer dan 180 steden in 40 landen en gebieden over de hele wereld. De onderneming is een filiaal in volle eigendom van Marsh & McLennan Companies, Inc., aanwezig op de beurzen (ticker symbool MMC) van New York, Chicago, Pacific en Londen. Voor meer informatie, raadpleeg www.mercerHR.com.

---

Noot voor de redactie,