GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks steunt voorstel goedkoper mobiel bellen in het buitenland

Brussel, 12 april 2007 - Vandaag stemde de commissie Industrie, Onderzoek en Energie van het Europees Parlement over lagere roamingtarieven. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is verheugd dat het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie om consumententarieven voor internationale gsm-gesprekken te verlagen overeind is gebleven.

"De maximumtarieven waarmee de Industriecommissie vandaag heeft ingestemd is een grote stap voorwaarts", zegt Buitenweg. De Groene fractie pleitte voor een lager maximumtarief (33 cent per minuut), maar de Industriecommissie is het eens geworden om een maximumtarief van 40 cent per minuut te rekenen voor internationale uitgaande gesprekken en 15 cent voor internationale inkomende gespreken.

Volgens Buitenweg wil vooral de VVD het voorstel afzwakken: "Het bellen van het ene naar het andere EU-land is gemiddeld vier keer zo duur als een binnenlands gesprek, wat in de Europese interne markt onaanvaardbaar is. Het is overduidelijk dat de VVD hiermee instemt om het bedrijfsleven te sparen, terwijl dat ten koste gaat van de consument".

Zo werd er gepleit voor meer transparantie van de verschillende tarieven van telefoonbedrijven, maar dit zou betekenen dat telefoonklanten zelf moeten uitzoeken wat het laagste tarief is. "Je lost het probleem hiermee niet op. Het laat telefoonbedrijven nog steeds toe om voordeel te halen uit klanten die niet geïnformeerd zijn over veranderde tarieven en buitensporige roamingprijzen blijven toepassen", aldus Buitenweg.

Het doel van het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie is om consumenten bescherming te bieden en buitensporige tarieven die telefoonbedrijven in rekening brengen tegen te gaan. Door telefoonbedrijven wordt roaming, het gebruik van het netwerk van een buitenlandse aanbieder, als een goudmijn behandeld. De beltarieven staan niet in verhouding tot de kosten van de dienstverlening. Burgers en bedrijven betalen 8 miljard euro per jaar aan roaming. Daarvan is 5 miljard euro winst.

In mei stemt het Europees Parlement plenair over het wetsvoorstel. Indien de lidstaten de oren niet teveel laten hangen naar de grote telecombedrijven kan het wetvoorstel in de zomer van 2007 in werking treden. Dit zal tot een algemene prijsverlaging leiden, waarbij de hoogste buitenlandse beltarieven zelfs met 70 % kunnen dalen.


-----------------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa