Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie

19 april 2007

Belastingbetaler is de dupe van herziening burgerlijk procesrecht

Het burgerlijk procesrecht gaat binnenkort op de schop. Daarmee volgt de Minister van Justitie het advies op uit het vorig jaar verschenen rapport 'Uitgebalanceerd' van een eerder door hem benoemde Commissie. Een groep juristen onder aanvoering van de Utrechtse hoogleraar Ton Jongbloed heeft onlangs hun bezwaren gebundeld in een tegenrapport, getiteld 'Herbalans, beschouwingen naar aanleiding van het rapport Uitgebalanceerd'. Zij verwerpen de voorgestelde herziening van het burgerlijk procesrecht, niet in de laatste plaats vanwege de torenhoge kosten voor de belastingbetaler.

Filterfunctie

Het burgerlijk procesrecht behelst geschillen tussen burgers onderling die al dan niet door de tussenkomst van de rechter worden beslecht. Die wordt op zijn beurt administratief ondersteund door de griffier. Geschillen kunnen uiteenlopen van een ordinaire burenruzie tot meer ingewikkelde gevallen. Een voorbeeld: is een sportschool aansprakelijk wanneer iemand zonder valhelm aan een skeelercursus meedoet en daarbij ten val komt, met dodelijke afloop? Veel gevallen worden binnen het huidige burgerlijk procesrecht ondervangen door de tussenkomst van de gerechtsdeurwaarder. Die dient nu als een soort filter, zodat alleen de juridisch ingewikkeldere gevallen daadwerkelijk voor de rechter komen.

Belastingbetaler dupe

Binnen het nieuwe, door de ministeriële Commissie voorgestelde systeem, moeten straks evenwel alle geschillen tussen burgers door de rechtbank worden behandeld. Procederen kost echter veel geld. In de door de Minister voorgestelde plannen zullen maar liefst 140.000 gevallen per jaar extra door de rechtbank afgewikkeld moeten worden, zo hebben Jongbloed en zijn coauteurs berekend. Kosten voor de samenleving bij een gemiddelde van zo'n 500 euro per procedure: 70 miljoen euro per jaar. Waarvan 80 procent straks voor de rekening van de belastingbetaler komt. Ook zal de administratieve rompslomp van al dat nodeloze procederen een enorme belasting voor de rechtbanken betekenen, omdat allerlei werkzaamheden van de gerechtsdeurwaarder straks door het griffiepersoneel moeten worden verricht. Dit zijn de voornaamste conclusies uit het rapport 'Herbalans'.

Rapport

Het rapport bevat kritische kanttekeningen bij de door de Minister van Justitie beoogde herziening van het burgerlijk procesrecht. Aan het rapport werkten twaalf juristen uit uiteenlopende disciplines mee. Behalve initiatiefnemer prof.mr. Ton Jongbloed, bijzonder hoogleraar Executie- en Beslagrecht aan de faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht, zijn dat collega-wetenschappers, rechters, advocaten en gerechtsdeurwaarders.

Prof.mr. A.W. Jongbloed e.a., Herbalans, beschouwingen naar aanleiding van het rapport Uitgebalanceerd', Ars Aequi Libri Nijmegen 2007, ISBN 978-90-6916-831-9.

Meer informatie

Mevr. Erzsó Alföldy, Persvoorlichter Rechtsgeleerdheid, (030) 253 7497, e.alfoldy@law.uu.nl.

B.g.g. Peter van der Wilt, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.