VVD


12-4-2007

Geen "graaitax" wel loon naar prestatie

Gisteravond heeft de VVD tijdens het debat over de topinkomens haar bezorgdheid geuit over de soms riante beloningen in de private sector zonder dat daar een gelijkwaardige prestatie tegenover staat.

VVD-woordvoerder Frans Weekers meldde daarbij wel dat de politiek geen invloed heeft op de beloning in de private sector. Een voorstel van PvdA, GroenLinks en SP om voor deze groep een "graaitax" in te voeren van 55% vindt de VVD dan ook buitensporig.

Het hoogste tarief van het Nederlands belastingstelsel is 52% en hiermee behoort Nederland tot de "top" van Europa een verdere verhoging is volgens Weekers economische onverantwoord. De uitwassen van kapitalisme ondermijnen datzelfde kapitalisme, de VVD heeft een groot vertrouwen in de vrije markt waar vraag en aanbod middels een onzichtbare hand elkaar vinden. Het draagvlak daarvoor mag niet ondermijnt worden door loonexplosies aan de top waar geen goede argumentatie voor is. Met een groeiende economie en een groeiend tekort aan arbeidsplaatsen is het al moeilijk genoeg om loonmatiging van de vakbonden te vragen, exorbitante salarissen aan de top helpen daar niet bij. Hogere lonen leiden tot minder concurrentiekracht en dat is schadelijk voor de economie. Topmanagers en raden van Commisarissen zouden daar rekening mee moeten houden.

Voor nadere informatie: f.weekers@tweedekamer.nl