Gemeente Lansingerland


Onderdoorgang spoor Westpolder

onderdoorgang spoor Westpolder In 2007 en de eerste helft van 2008 worden drie onderdoorgangen gebouwd onder het spoor van RandstadRail in de Vinexwijk Westpolder.

De onderdoorgangen zijn nodig om verbindingen te maken tussen de oost- en westzijde van de nieuwe wijk Westpolder in Berkel en Rodenrijs. De drie onderdoorgangen komen bij Rand Bolwerk, bij de Zilvergracht en bij de Stationssingel. Alle onderdoorgangen krijgen een fiets- en een voetpad. Bij de Stationssingel kan ook het snelverkeer onder het spoor door. Bij de onderdoorgang van de Zilvergracht en Rand Bolwerk wordt bovendien een watergang onder het spoor gelegd.

Voorbereidende werkzaamheden

Het voorbereidende werk start in de week van 9 april en bestaat uit:


- het aanleggen van een bouwweg in rand Bolwerk parallel aan de Waterlinie


- het maken van de drie werkterreinen en een ketenpark aan de westzijde van het spoor


- het doen van bouwkundige opnames bij woningen binnen 100 meter van de bouwplekken.

Aan de westzijde van het spoor, vanaf de N471, is inmiddels een bouwweg aangelegd. De huidige bouwweg vanaf de rotonde Klapwijkseweg/Oostmeerlaan wordt tevens gebruikt voor de aan- en afvoer van materialen.

Westzijde spoor

Het meeste werk vindt plaats aan de westzijde van het spoor, waar nu nog geen nieuwe woningen zijn gebouwd. Er zijn drie werkterreinen ingericht, waar drie spoordekken worden gebouwd. Als deze klaar zijn, worden ze in hun geheel onder het spoor geschoven. Uit de spoordijk wordt op de drie locaties namelijk een `hap' genomen. De spoorbaan is niet sterk genoeg om de ontstane ruimte te overbruggen. Vandaar dat drie nieuwe spoordekken gebouwd moeten worden. Na het inschuiven van de spoordekken wordt de onderliggende infrastructuur, variërend van fietspaden, voetpaden, wegen tot watergangen, aangelegd.

Oostzijde spoor

Aan de oostzijde vinden enige werkzaamheden plaats. Het gaat hier om de aanleg van een fietspad, de bouw van een fietsbrug en voorbereidend werk bij het spoor, zoals graafwerkzaamheden. Bij de Stationssingel bouwt RandstadRail tegelijkertijd aan de nieuwe halte Berkel-Westpolder. De aannemer van de onderdoorgangen legt alvast de fundering voor het perron aan.

Overlast beperken

Door moderne technieken te gebruiken wordt de overlast zoveel mogelijk beperkt. Daar waar nodig wordt het werk gemonitord. Zo worden de trillingen bij het heien gemeten. Mochten er teveel trillingen ontstaan, dan kan hier direct op ingespeeld worden. Uit voorzorg zijn bij woningen die dicht bij de onderdoorgangen liggen een bouwkundige opname uitgevoerd.

Wanneer is het werk klaar?

Onderdoorgang Rand-Bolwerk: eind 2007 gereed

Onderdoorgang Zilvergracht: tweede kwartaal 2008 gereed

Onderdoorgang Stationssingel: zomer 2008 gereed.

De planning is onder voorbehoud. Op dit moment broedt bij de Zilvergracht een zwaan. Dat betekent dat we daar de komende paar weken nog geen grote werkzaamheden kunnen verrichten. Wat de precieze gevolgen zijn voor de planning is nu nog niet bekend.

maken onderdoorgangen spoor Westpolder