Gemeente Etten-Leur

Westpolderplas wordt zwemklaar gemaakt

Datum: 12 april 2007

Westpolderplas wordt zwemklaar gemaakt

Sinds begin deze week is de firma P.H. de Regt in opdracht van het gemeentebestuur van Etten-Leur doende met extra onderhoudswerkzaamheden aan de Westpolderplas. Het karwei is er op gericht om de overlast van de cercariën (larven van de spoelslak) en stankoverlast op het strand te verminderen en de natuur- en recreatieplas weer zwemklaar te maken voor het nieuwe seizoen. De werkzaamheden duren tot en met 19 april a.s.

Vorig jaar is er in de Westpolderplas een probleem ontstaan met cercariën. Deze larven van de spoelslak komen voort uit uitwerpselen van vogels. Ze dringen bij mensen in de huid en kunnen bij diegenen die daar gevoelig voor zijn huiduitslag veroorzaken. Cercariën vormen geen gevaar voor de gezondheid en de huiduitslag is met douchen na het zwemmen in de plas tegen te gaan.

Het zwemwater in de Westpolderplas voldoet aan de kwaliteit die de Provincie vereist, maar de huiduitslag is vervelend en daar wil het gemeentebestuur wat aan doen.

Het andere probleem dat aangepakt wordt, is de stankoverlast op het strand. Doordat watervogels in grote getalen in en rondom de Westpolderplas aanwezig zijn, komt er een flinke hoeveelheid uitwerpselen in het water en op het strand terecht en die veroorzaakt stankoverlast.

Om beide geconstateerde problemen te verminderen, worden momenteel de waterplanten gemaaid (zodat de cercariën daar niet in kunnen schuilen), wordt de dam in de plas opgehoogd en tijdelijk afgesloten. Het zwemgedeelte wordt tijdelijk leeggepompt om het aanwezige vervuilde zand te kunnen verwijderen.

Week in...week uit
Klik & Bestel
Verordeningen
WOZ-portaal

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl