Politie Limburg-Zuid

Internet www.politie.nl
E-mail communicatie@limburg-zuid.politie.nl
Telefoon 043 400 6616


1. Limburg Zuid

2. Stafbureau Communicatie

Afkomstig van ( Bert van Klaveren
Onderwerp ( Persberichten
Datum ( 12 april 2007
Opmerkingen ( geen

Aantal motordiefstallen en straatroven fors minder in 2006

Tevredenheid van burger

over politie toegenomen

MAASTRICHT - Een stijging van het aantal tevreden burgers als het om de politie gaat, een forse daling van het aantal straatroven en 33 procent minder diefstal van motorvoertuigen tijdens de zomermaanden. Districtschef Frans Kooiman van de Maastrichtse politie blikt redelijk tevreden om naar het afgelopen jaar.

Met name het aantal burgers dat tevreden is gestemd na contact met 'zijn' mensen doet de commissaris goed. "We hebben echt behoorlijk geïnvesteerd - en doen dat nog steeds - om die tevredenheid op te schroeven. Je zult het nooit voor iedereen helemaal goed doen, maar wij nemen intern in ieder geval iedere gelegenheid te baat om de bejegening van de burger op de agenda te zetten. In praktische zin heeft dit ertoe geleid dat we heel gerichte terugbelacties doen na aangifte. De burger wordt zo binnen een bepaalde tijd op de hoogte gesteld van hetgeen er met zijn of haar aangifte is en wordt gedaan," zo zegt Kooiman. Opvallend is in dit kader ook de bereidheid van de inwoners van Maastricht en omgeving om via internet aangifte te doen. "Daarmee steken we hoog uit boven het regionale gemiddelde. Wellicht dat dit komt door de aanwezigheid van veel studenten die hun weg op internet allang hebben gevonden", zo stelt de districtchef.

Minder straatroven

In 2006 zijn er 17 procent minder straatroven gepleegd ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens de districtschef komt dit door een consequente aanpak van meerdere daders en dadergroepen. Opvallend is wel het aantal valse aangiftes van straatroof. Vooral jeugdigen maken zich hieraan schuldig. "Veelal wordt gemeld dat het mobieltje is gestolen. Als je denkt dat je op deze manier via de verzekering 'gratis' het nieuwste model kunt verwerven moet ik er wel bij vertellen dat bij valse aangifte allereerst een forse boete wordt uitgedeeld en bovendien de kosten die door de politie zijn gemaakt om de aangifte op te nemen en te verwerken op de aangever worden verhaald. En dat kan in de honderden euro'sd lopen", waarschuwt Kooiman. Kooiman is zeer te spreken over het terugdringen van het aantal diefstallen van motorvoertuigen in het district van 714 naar 638. In de periode mei tot en met augustus is de daling zelfs 33 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2005. Kooiman zegt dat deze daling het directe gevolg is van de inzet van een speciaal politieteam.

Samenwerking

De districtschef is zeer te spreken over de samenwerking met het zogeheten 'gemeentelijk blauw'. "Op dit moment werken zo'n veertig gemeenteambtenaren vanuit onze basiseenheden aan de Molensingel en de Prins Bisschopsingel. Zij zijn een zeer welkome een 'extra hand' zijn op het gebied van toezicht en handhaving. Dit jaar wordt dit aantal uitgebreid met ongeveer dertig gemeentelijke collega's die gestationeerd worden op onze basiseenheid Centrum aan de Parallelweg."

Ook op het terrein van veelplegers is de samenwerking met bijvoorbeeld gemeente en hulpverlenende instanties vlot getrokken. "We zijn actief in het zogeheten Veiligheidshuis. Een gecombineerde werkwijze om veelplegers, en we hebben in ons district bijna honderd die voor ongeveer tachtig procent van alle geregistreerde criminaliteit verantwoordelijk zijn, voor langere tijd van de straat af te halen en ze in een hulpverleningstraject te krijgen." Naast tevredenheid heeft Kooiman ook nog een aantal aandachtspunten en wensen. Zo wil hij dit jaar het aantal opgehelderde woninginbraken omhoog krikken. Dat aantal is nog steeds , ondanks een stijging van 4,44 naar 5,65 procent, veel te laag. Ook hier zullen we dit jaar speciale aandacht aan schenken."


---- --