Productschap Margarine


12.04.2007

Verbeterde vetzuursamenstelling in levensmiddelen

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft op 10 april een rapport gepubliceerd over het onderzoek naar de vetzuursamenstelling van producten als koek, chips en snacks. Net als de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling concludeert de VWA dat er de afgelopen jaren belangrijke vooruitgang is geboekt, maar dat de vetzuursamenstelling van een aantal productcategorieën nog voor verbetering vatbaar is.

Voor het onderzoek zijn eind 2005 252 producten uit de categorieën brood, koek&gebak, chips&zoutjes en snacks geanalyseerd op de vetzuursamenstelling. Uit het onderzoek blijkt dat 55% van de snacks, 17% van de productgroep koek&gebak, 6% van de chips&zoutjes en alle broodjes (met uitzondering van de croissants en roompuntjes) zowel weinig verzadigde vetzuren als weinig transvetzuren bevatten. Wanneer de analysedata worden vergeleken met de gegevens uit de Nederlandse Voedingsmiddelentabel (NEVO) 2001 blijkt dat het transvetzuurgehalte in koek&gebak en chips&zoutjes is afgenomen, maar dat dit gepaard is gegaan met een toename van de hoeveelheid verzadigde vetzuren.

De VWA concludeert voor de productgroep koek&gebak en brood (met name croissants) dat de vetzuursamenstelling van het gebruikte vet voor verbetering vatbaar is. Zo bevatten alle geanalyseerde roomboterkoekjes een hoog verzadigd vetgehalte en 63% ook een hoog transvetgehalte. Hierbij bevatten producten met een hoog transvetgehalte gemiddeld 4,7% transvet op het totale vetgehalte. Dit gehalte kan van nature aanwezig zijn in roomboter. Bij het roomboterkoekje waarbij plantaardige vetten zijn gebruikt was het transvetzuurgehalte laag. Bovendien was het verzadigd vetgehalte bij zeven van de acht monsters croissant hoger dan 9 gram/100 g product. De VWA geeft aan dat als er goede margarine wordt gebruikt het niet meer nodig is dat er transvet in croissants voorkomt. Ook een aantal snacks hebben een te hoog gehalte aan verzadigd vet en transvet. Deze vetten in snacks zijn afkomstig van zowel bereidingsvetten als overige ingrediënten zoals vlees.

De gegevens zijn bedoeld ter ondersteuning van de NEVO-tabel en de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Het productschap Margarine Vetten en Oliën (MVO) is initiatiefnemer van deze Task Force. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar Marjan Gros, tel. 070-3195145, e-mail: gros@mvo.nl.

Het volledige rapport vindt u op www.vwa.nl.