Productschap Margarine
12.04.2007
Verbeterde vetzuursamenstelling in levensmiddelen
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft op 10 april een rapport
gepubliceerd over het onderzoek naar de vetzuursamenstelling van
producten als koek, chips en snacks. Net als de Task Force
Verantwoorde Vetzuursamenstelling concludeert de VWA dat er de
afgelopen jaren belangrijke vooruitgang is geboekt, maar dat de
vetzuursamenstelling van een aantal productcategorieën nog voor
verbetering vatbaar is.
Voor het onderzoek zijn eind 2005 252 producten uit de categorieën
brood, koek&gebak, chips&zoutjes en snacks geanalyseerd op de
vetzuursamenstelling. Uit het onderzoek blijkt dat 55% van de snacks,
17% van de productgroep koek&gebak, 6% van de chips&zoutjes en alle
broodjes (met uitzondering van de croissants en roompuntjes) zowel
weinig verzadigde vetzuren als weinig transvetzuren bevatten. Wanneer
de analysedata worden vergeleken met de gegevens uit de Nederlandse
Voedingsmiddelentabel (NEVO) 2001 blijkt dat het transvetzuurgehalte
in koek&gebak en chips&zoutjes is afgenomen, maar dat dit gepaard is
gegaan met een toename van de hoeveelheid verzadigde vetzuren.
De VWA concludeert voor de productgroep koek&gebak en brood (met name
croissants) dat de vetzuursamenstelling van het gebruikte vet voor
verbetering vatbaar is. Zo bevatten alle geanalyseerde
roomboterkoekjes een hoog verzadigd vetgehalte en 63% ook een hoog
transvetgehalte. Hierbij bevatten producten met een hoog
transvetgehalte gemiddeld 4,7% transvet op het totale vetgehalte. Dit
gehalte kan van nature aanwezig zijn in roomboter. Bij het
roomboterkoekje waarbij plantaardige vetten zijn gebruikt was het
transvetzuurgehalte laag. Bovendien was het verzadigd vetgehalte bij
zeven van de acht monsters croissant hoger dan 9 gram/100 g product.
De VWA geeft aan dat als er goede margarine wordt gebruikt het niet
meer nodig is dat er transvet in croissants voorkomt. Ook een aantal
snacks hebben een te hoog gehalte aan verzadigd vet en transvet. Deze
vetten in snacks zijn afkomstig van zowel bereidingsvetten als overige
ingrediënten zoals vlees.
De gegevens zijn bedoeld ter ondersteuning van de NEVO-tabel en de
Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Het productschap
Margarine Vetten en Oliën (MVO) is initiatiefnemer van deze Task
Force. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar Marjan Gros,
tel. 070-3195145, e-mail: gros@mvo.nl.
Het volledige rapport vindt u op www.vwa.nl.