Gemeente Venray


ESF subsidie voor Venray

Deze week werden de resultaten van het ESF project (Europees Sociaal Fonds) in Venray bekend. Venray heeft 2 jaar geleden samen met de andere gemeenten in Noord Limburg het project gestart. Het doel was om zoveel mogelijk mensen met een uitkering aan werk te helpen. Nu het project is afgerond, vraagt de gemeente ruim EUR 553.000 ESF subsidie aan.

De totale subsidie voor Noord Limburg is ruim EUR 1.763.000. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beoordeelt later dit jaar het project en stelt dan de subsidie vast.

Als gevolg van invoering van de Wet werk en bijstand in 2004, ging Venray samen met de regio Noord Limburg aan de slag om meer werklozen aan een baan helpen. Dit leidde tot een programma van activiteiten, waarvoor subsidie aangevraagd kon worden. Hiervoor zijn activeringstrajecten ingekocht.

Eerst wordt gekeken naar wat iemand kan en wil. Zijn er belemmeringen, dan wordt daar eerst aan gewerkt. Zo is er een programma voor sociale vaardigheden of het opbouwen van een dagritme. De subsidie maakt ook scholing mogelijk. Uitkeringsgerechtigden maken dan meer kans op werk. Binnen 2,5 jaar zijn meer dan 450 deelnemers van start gegaan.

Ongeveer 130 deelnemers hebben hierdoor een baan gekregen. Uit de subsidie worden ook medewerkers van de gemeente opgeleid om klanten beter te kunnen begeleiden.

Het project heeft nog een andere meerwaarde. Wethouder Emonts van Venray: "De samenwerking in het project is goed gegaan. Als het om de arbeidsmarkt gaat, moet je over de gemeentegrenzen heen durven kijken. Ik wil graag met andere gemeenten verdere samenwerking op dit gebied. Zeker nu het economisch mee zit.

Dan moet je met andere organisaties de handen ineen slaan voor nieuwe en behoud van banen binnen de regio voor als het economisch niet mee zit. Venlo is hierin een belangrijke partner voor ons."